Бившият кмет на Северен“ бе арестуван в показна акция в

...
Бившият кмет на Северен“ бе арестуван в показна акция в
Коментари Харесай

Вещи лица в съда за делото на екскмет на „Северен“

Бившият кмет на „ Северен “ бе задържан в показна акция в районното кметство и изкара 3 месеца в следствения арест в София през 2019 година

С разпит на очевидци и чуване на движимости лица в Окръжен съд Пловдив продължава делото против някогашния кмет на регион Северен Ральо Ралев по обвиняване за 60 бона рушвет.

Подсъдими с Ралев са още 50-годишната Даниела Вълова, някогашен шеф на отдел в региона, и Иван Делевски, на 58 година, притежател на частна компания. Съдия-докладчик е Екатерина Роглекова.

Ралев е обвиняем за това, че от края на декември 2018 година до 30.05.2019  година в Пловдив, като причинител, в съучастничество с Даниела Вълова и карловския предприемач Иван Делевски, двамата като помагачи, е изискал сумата от 60 000 лв. от строителен бизнесмен и е приел същата.

Фактическото й предаване става на Иван Делевски, а съгласно обвиняването задачата е Ралев да упражни въздействие върху длъжностно лице – главния  проектант на Северен, Михаил Богданов,  по отношение на пълномощията му за одобрение на абстрактен капиталов план за създаване на жилищна постройка в региона – престъпление по член 304б, алинея 1 вр. член 20 алинея 2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Даниела Вълова е подсъдима за това, че през декември 2018 година в съучастничество като помощник на Ральо Ралев съзнателно е улеснила осъществяването на търговия с въздействие от страна на районния кмет, като е прецизирала размера на желаната от него сума, с цел да може той да разпореди на гл. проектант на Северен да утвърди импортирания за разглеждане абстрактен капиталов план – престъпление по член 304б,  алинея 1 вр. член 20 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

Иван Делевски, който е някогашен притежател на кабеларка в Карлово, обвиняем за това, че в интервала от края на декември 2018 година до 30.05.2019  година в Пловдив, в съучастничество като помощник на Ральо Ралев, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението от страна на последния.

Делевски е взел присъединяване в уговаряне на детайлностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лв., с цел да упражни въздействие Ралев върху гл. проектант на „ Северен “ за утвърждение на импортирания за разглеждане абстрактен капиталов план.  Престъплението е квалифицирано по член чл. 304б,  алинея 1 вр. член 20 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

През горепосочения интервал Ральо Ралев бил кмет на регион Северен, община Пловдив, Даниела Вълова е оглавявала отдела за капиталови планове, а Иван Делевски бил притежател на частна компания, която се занимавала и с  създаване на сглобяеми къщи.

Тримата подсъдими се познавали от години.

През март 2018 година вложителят Здравко Ангелов сключил контракт със притежатели на парцел в регион Северен за строителство на жилищна кооперация против обезщетение.

Той внесъл в кметство Северен планова документи за градеж на жилищна постройка за утвърждение.

По закон единствено основният проектант в регион Северен след инспекция на документите дава позволение за създаване и градеж.

Преди внасяне на документите за утвърждение, посредством компания за строителен контрол, представлявана от Михаил Ангелов, била направена консултация с архитекти, за сходство на плановата документи със законовите условия.

Вместо предстоящо утвърждение на плана, за същия бил получен отвод и бил върнат за премахване на няколко забележки, след което още веднъж бил импортиран за разглеждане в кметството.

Последвала консултация от вложителя с архитекти и той получил увещание, че планът му ще бъде утвърден, само че това не се случило.

Инвеститорът схванал, че планът му е бил изтънчен от кмета Ральо Ралев и се намирал в кабинета му, заради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи утвърждение на импортирания абстрактен план, едвам откакто и кметът позволи това.

По-късно вложителят се свързал още веднъж за консултация със собственичката на компанията за строителен контрол, както и с различен проектант, които след това му уредили срещи надлежно с Даниела Вълова и Иван Делевски.

По време на диалозите с тях вложителят схванал, че Даниела Вълова е „ калкулирала “, че в случай че построи постройката щял да завоюва сума в забележителен размер – към 300 000 евро, като 10 % от тях  – 30 000 евро или 60 000 лв., трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, с цел да даде своето утвърждение за плана.

Уговорката била парите да бъдат предадени на Иван Делевски, който щял да ги даде на Ралев, с цел да разпореди на основния проектант при регион Северен да утвърди импортирания абстрактен капиталов план.

На 30 май 2019 година на бензиностанция в Пловдив, вложителят предал 60 000 лв., сложени в алена хартиена торба, на Иван Делевски, който бил арестуван от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Парите са конфискувани като материални доказателства.

По делото са разпитани голям брой очевидци, направени експертизи и др.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР