Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и

...
Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и
Коментари Харесай

Бившият кмет на Пловдив стана подчинен на митрополит Николай

Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще ръководи църковните и манастирските парцели на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай персонално му отправил поканата, заяви Plovdiv24.bg.

" За мен е значимо доверието на митрополит Николай. Това е огромна отговорност " - разяснява Здравко Димитров. Предстои назначението да бъде публично оповестено след стабилизиране на здравословното положение на патриарх Неофит.

Включването на светско лице в ръководството на митрополията не е казус. От дълги години в Епархийския съвет членуват доктор Константин Зисов, проектант Димитър Ахрянов, депутатът Радомир Чолаков.

Професионалните умения на Димитров в частния бизнес, като областен кмет, народен представител, регионален шеф и кмет на Пловдив са огромният му плюс в новото предизвикателство. Той постоянно е бил покрай митрополит Николай от избирането му на поста през 2007 година до момента. Владиката пък постоянно го загатва в проповедите си като добър, почтен и безрезервен християнин.

В мандата на Здравко Димитров като кмет стартира реставрацията на бившето гръцко учебно заведение, което се трансформира в приемна на митрополията. Възстановяването на достоверния образ на външността на постройката е дело на художника реставратор Никола Стоянов, по утвърждения още през 1984 година план за реституция с създател арх. Румяна Пройкова. В съседство е издигната новата черква " Свети Архангели ", чието създаване на върха на Трихълмието стартира през септември 2020 година, а Димитров постави първия камък в основите на храма.

Пловдивската епархия обгръща административните области Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали, в които има доста църковни парцели, огромна част от които са дарени от миряни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР