Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който се включи

...
Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който се включи
Коментари Харесай

Блумбърг подава оставка от пост в ООН заради президентската надпревара в САЩ

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който се включи неотдавна в конкуренцията за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на Съединени американски щати, напуща поста си като специфичен делегат на Организация на обединените нации за битката с климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик съобщи, че на Блумбърг е изпратил на 11 ноември писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съобщавайки, че се отхвърля от поста.

Милиардерът е някогашен деятел за проблемите на климата и беше назначен през януари 2014 година за специфичен делегат на Организация на обединените нации за градовете и климатичните промени от тогавашния общоприет секретар на международната организация Бан Ки-мун. Гутериш промени наименованието на поста му през март 2018 г, напомня Българска телеграфна агенция.

Дюжарик съобщи, че Блумбърг " като делегат на Организация на обединените нации изигра ролята на катализатор за сливане на градове по света " в битката против измененията в климата.

В писмото с оставката на Блумбърг, пратено на 11 ноември, две седмици преди да разгласи публично да разгласи включването си в борбата за кандидат-президентската номинация, някогашният кмет " благодари на генералния секретар за лидерската му роля по въпросите на климата ", добави представителят.

Когато Блумбърг беше назначен на новия си пост през март 2018 година, той съобщи, че президентът Доналд Тръмп може да стане " огромен водач ", в случай че промени позицията си за световното стопляне и не напусне Парижкото съглашение за климата. Това обаче не се случи.Тръмп разгласи още през юни 2017 година, че Съединени американски щати напущат Парижкото съглашение, изпълнявайки предизборно заричане. Според текста на съглашението обаче нито една страна не може да се изтегли от него през първите три години след утвърждението му на 4 ноември 2016 година, напомня АП.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР