Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов ще връща 97 000

...
Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов ще връща 97 000
Коментари Харесай

КПКОНПИ даде бившия кмет на Благоевград на НАП, Камбитов ще връща 97 000 лв -

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов ще връща 97 000 лева КПКОНПИ уведоми Националната организация по приходите (НАП), че би трябвало да образува  произвеждане по наложително събиране на вземания от него. 

На 14 март 2022 година с Решение на Върховния административен съд е оставено в действие решението на Административен съд – Благоевград за определяне спор на ползи на Атанас Камбитов. Производството пред КПКОНПИ против него е почнало по сигнал от орган на правосъдната власт за това, че два парцела – частна общинска благосъстоятелност, са продадени на сдружение „ Старт 2015 “ ЕООД с шеф и едноличен притежател на капитала счетоводителката на Камбитов с букви Р.Ш.

В интервала 25 септември – 3 октомври 2017 година, за 10 дни, като едноличен притежател на капитала и шеф е вписан Атанас Камбитов. Той е провел изключително Общо заседание на “Старт 2015 ” ЕООД и е разпределил дял на самия себе си в размер на 79 800 лева от насъбраната и неразпределена облага за 2015 - 2016 година Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството ѝ на счетоводител на сдружението, по банков път. В същия ден, в който е взето решението за погашение на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17.09.2020 година в Търговския указател е вписана смяна на едноличния притежател на “Старт 2015 ” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020 ” ООД със съдружници Атанас Камбитов и щерка му. По този метод двата закупени през 2016 и 2017 година парцели частна общинска благосъстоятелност, минават в благосъстоятелност на сдружение, в което съучастник е някогашният кмет, взел участие в продажбата им.

Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински парцел, сключил е контракт за продажба на другия общински парцел, като и двете дейности са осъществени в частен интерес на обвързвано с него лице.

Върховните магистрати са приели, че решението на КПКОНПИ е в сходство с материалния закон и са го оставили в действие, като са отхвърлени жалбите, подадени от Камбитов.

Със свое решение КПКОНПИ откри спор на ползи на някогашния заместник-кмет на Община Стражица Георги Бянов. Производството против него е почнало по сигнал. В хода на инспекцията е открито, че той е изпълнявал длъжността „ кмет “ в интервала 01.10.2019 година - 11.11.2019 година и е подписал две платежни нареждания в интерес на обвързвано с него лице – неговата брачна половинка. Тя е работила по цивилен контракт по Проект „ Осигуряване на топъл обяд – 2016-2019 “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година Вместо да си направи самоотвод и да делегира пълномощията си на различен заместник-кмет на Общината, Бянов е разпоредил заплащания към брачната половинка си, с което е направил дейности в частен интерес в интерес на обвързвано с него лице. Наложена му е санкция в размер на 5 000 лева

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицето, посочено нагоре – Георги Бянов, признатото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР