Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, дошъл на власт след протестите

...
Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, дошъл на власт след протестите
Коментари Харесай

Бившият китайски президент Дзян Дзъмин почина на 96 г.

Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, пристигнал на власт след митингите на площад „ Тянънмън “  в Пекин през 1989 година, умря на 96 години. По време на Дзян продължи отварянето на Китай към света - курс, стихотворец от предшественика му Дън Сяопин.

Дзян е един от петте водачи на комунистическата партия от основаването на Китайската национална република (КНР) през 1949 година, заемал поста общоприет секретар сред 1989 и 2002 година Става формалният водач след отдръпването на Дън Сяопин през 1992 година

Самото му идване на власт е резултат от компромис в компартията, откакто посоченият за любимец като правоприемник застава зад митингите със стотици или даже хиляди жертви поради претенции за промени. На запад е възприеман като харизматичен и кадърен да прави препратки към европейската и американската просвета. Това му навлича и рецензии в Китай, само че той утвърждава отварянето на азиатския колос и по негово време е маркиран замайващ стопански растеж, който 10 години по-късно ще трансформира страната във втора икономическа мощ. Успява да модерзинира партията, с цел да притегли и представители на зараждащия се бизнес хайлайф. С неговата гибел единственият жив някогашен водач на страната остава Ху Дзинтао, който беше изведен от залата на конгреса на Китайската комунистическа партия предишния месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР