Бившият китайски премиер Ли Пен, който е критикуван от активисти

...
Бившият китайски премиер Ли Пен, който е критикуван от активисти
Коментари Харесай

На 90 г. почина бившият китайски премиер Ли Пен - Касапинът от Пекин


Бившият китайски министър председател Ли Пен, който е подложен на критика от деятели и мнозина в китайската столица като " касапинът от Пекин " за ролята му против митингите на площад Тянанмън , е умрял, оповестиха държавните медии, представени от " Гардиън ".

" Ли, който бе на 90 години, умря в понеделник в Пекин ", повече от три десетилетия, откакто държавното управление му позволи кървавите репресии на продемократичните митинги, ръководени от студентите, в ранните часове на 4 юни 1989 година .

Заедно с тогавашния върховен водач Дън Сяопин, Ли е считан за несклоняем хардлайнер, виновен за заповедта, довела до разбиването на седмици демонстрации на протестиращите в центъра на Пекин.

Декларацията му за военно състояние над елементи от Пекин по националната телевизия в седмиците преди идването на танковете и армията , го трансформира в едно от най-известните лица свързвани с репресии, което продължава да оцветява международното усещане за управлението на китайската комунистическа партия.
 Китай показва
Китай показва " мощно неодобрение " от " арогантността " на Помпео за " Тянанмън "

Refinitiv блокира публикации на " Ройтерс " за " Тянанмън " от платформата Eikon

Броят на починалите, даден от длъжностни лица след деня на репресиите е към 300, множеството от тях бойци, като е доказана гибелта единствено на 23-ма студенти. Китай в никакъв случай не дава цялостна информация за насилието , само че групите за права и очевидци разясняват, че починалите може да се окажат хиляда . Темата е табу в Китай.

Във вторник " Синхуа " разяснява, че " със мощната поддръжка " на Дън, " другарят Ли Пен взе ясна позиция и дружно с множеството от другарите на Политическото бюро на Централния комитет, предприе решителни ограничения , за да спре размириците и да отговори на революционните протести . "

Той " стабилизира вътрешната обстановка и изигра значима роля в тази огромна битка за бъдещето на партията и страната ", добавя китайската медия.

Ли Пен остава министър председател до 1998 година, до момента в който Китай минава през интернационалните наказания, наложени от западните страни след насилието.
 Китай оправдава и до през днешния ден насилието на
Китай оправдава и до през днешния ден насилието на " Тянанмън " преди 30 години

Във вторник се отбелязва годишнината от кръвопролитното събитие

Роден в провинция Сичуан в югозападната част на Китай, Ли осиротява като дете , когато татко му, Ли Шуоксун, бунтовник от ранната комунистическа партия, е погубен от националисти .

Той е повдигнат във властта от премиера Джоу Енлай, който дружно с Мао Цзедун е измежду водачите на китайската комунистическа партийна гражданска война. По-късно Ли ще се трансформира в един от най-мощните по този начин наречени принцове в страната или членове на елитни фамилии, които не престават да упражняват въздействието си.

Две от трите деца на Ли - неговият максимален наследник, Ли Сяопин и щерка му Ли Сяолин - работят като и зпълнителни шефове в енергийния бранш и са авторитетни персони в управителните кръгове. Ли Сяопин бе назначен за министър на превоза през 2016 година

Като инженер по водноелектрически централи по време на образованието си, Ли Сяопин се издига като служител в енергетиката. Той е първенецът на плана за язовир " Трите ждрела " по река Яндзъ и през 1994 година следи новаторското строителство на язовира, който е е дин от най-скъпите и спорни планове в Китай , потопявайки села, изселвайки милиони и разрушавайки екосистеми.

Проектът на язовира се трансформира в нарицателен за това, което критиците дефинират като стопански модел на Китай за стопански напредък непременно , като се стига до милиарди долари над бюджета и по-късно се свързва със кавги.
 Китайската войска организира учения до Хонконг
Китайската войска организира учения до Хонконг

Според нея тези дейности " намерено оспорват суверенитета на страната "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР