Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, задържан в неделя в Германия,

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, задържан в неделя в Германия,
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон остава в ареста

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон, арестуван в неделя в Германия, ще остане в ареста, предадоха международните организации. Той бе арестуван въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Испания.

Съд в град Ноймюнстер в немската провинция Шлезвиг-Холщайн трябваше да реши дали Пучдемон да остане в ареста или не, до момента в който трибуналът преглежда настояването на Мадрид за неговото изгонване към Испания. Мадрид упреква Пучдемон в протест.

Съдът реши, че до момента в който се преглежда настояването на Испания, някогашният каталунски водач остава в ареста.

Пучдемон се яви в съда през днешния ден и изглеждаше спокоен и въздържан, описа пред кореспонденти прокурорът Георг-Фридрих Гюнтге.

Испанската прокуратура съобщи през вчерашния ден, че работи в тясно съдействие с сътрудниците си в Германия и организацията на Европейски Съюз Евроджъст, с цел да даде цялата информация, нужна с цел да бъде приведена в осъществяване европейската заповед за задържане на Пучдемон.

Системата за европейска заповед за арест, съществуваща от 2004 година, улеснява страните от Европейски Съюз да желаят от други страни членки екстрадицията на лица, търсени за закононарушения, и отстранява от процеса взимането на политически решения. Страните от Европейски Съюз издават хиляди такива всяка година.

Повече от 50 души, в това число осем служители на реда, бяха ранени нощес при конфликти на митинга в Барселона след ареста на Карлес Пучдемон. Четирима души бяха задържани.

На митинга се събраха към 50 хиляди души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР