Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон напусна Белгия за първи път,

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон напусна Белгия за първи път,
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон напусна Белгия

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон напусна Белгия за първи път, откакто избяга от Испания в края на предходната година. Той е в датската столица, където през днешния ден следобяд ще взе участие в Копенхагенския университет в колоквиум, отдаден на Каталуния, предадоха международните организации.

На летището в Копенхаген Пучдемон не направи изказвания пред медиите.

Бившият каталунски водач живее в заточение в Брюксел от края на предходната година, откакто испанското държавно управление го в профил от власт поради неконституционния референдум за самостоятелност на Каталуния. Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я отдръпна поради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, само че ще ограничи закононарушенията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания проверява Пучдемон за протест, подривна активност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуния от районния парламент на 27 октомври.

Пучдемон е в Дания в миг, в който в Каталуния се водят договаряния за избор на районен водач. Очаква се през днешния ден Роже Торен, определеният наскоро ръководител на каталунския парламент, да разгласи претендент за министър председател на Каталуния. След това в Народното събрание ще има диспути по предлагането, което се чака да бъде гласувано от депутатите в края на месеца, отбелязва Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР