Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е обжалвал решението на испански

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е обжалвал решението на испански
Коментари Харесай

Пучдемон обжалва решението на съда

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон е обжалвал решението на испански съд, обвиняващо го в подстрекаване към протест, съобщи ТАСС.

Апелативната тъжба е била подадена още на 28 март. Като съображение за анулация на решението на Върховния съд на Испания отбраната на Пучдемон показва, че един протест допуска принуждение, а апели към такова някогашният министър председател на Каталуния не е отправял нито преди, нито по време на референдума за самостоятелност на региона. Адвокат на Пучдемон добавя, че записаните случаи на принуждение са били „ изолирани епизоди “, които не дават съображение да се приказва за разпалване на протест.

На 23 март Върховният съд на Испания упрекна 13 каталунски политици, в това число Пучдемон, в подстрекаване към протест. Делото бе стартирано поради противозаконния референдум за излизане от състава на Испания, проведен на 1 октомври предходната година, и независимостта, провъзгласена от Народното събрание на региона на 27 октомври.

На 25 март Пучдемон бе задържан в Германия, пътувайки от Финландия за Белгия, където пребиваваше от октомври предходната година. В Испания наказването за подстрекаване към протест може да доближи отнемане от независимост до 30 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР