Бившият кандидат за премиер на Има такъв народ адвокат д-р

...
Бившият кандидат за премиер на Има такъв народ адвокат д-р
Коментари Харесай

Бившият кандидат-премиер на ИТН Петър Илиев ще става доцент въпреки обвиненията в плагиатство

Бившият претендент за министър председател на " ИТН " юрист доктор Петър Илиев продължава академичната си кариера, макар че наскоро Етичната комисия на Софийски университет откри, че той е плагиатсвал в своята монография.

Илиев се оказва единствен претендент в конкурс за доцент на половин щат в Тракийския университет. Това оповестява " Дневник ", като се базира на информация, оповестена на страницата на образователното заведение. Той се стреми да стане доцент по компетентност " Публично право ".

Това на процедура обаче не би трябвало да бъде допустимо - най-малко съгласно закона. През септември 2021 година производството пред Етичната комисия на СУ заключи, че Илиев, който по това време е основен помощник там, е плагиатствал в книгата си " Компетенцията на Народното събрание ". Той е преписвал от докторската дисертация на доцент доктор Наталия Киселова, която алармира за кражбата.

Според Закона за развиване на университетския състав претендентите в състезания за доценти не би трябвало да имат " потвърдено по законоустановения ред плагиатство или неистинност на показаните научни данни в научните писания ". Въпреки това Илиев взе участие в подобен конкурс - като решението на научното жури ще стане ясно на 19 май.

Журито към този момент е разгласило наложителните две рецензии и пет мнения за новия теоретичен труд на юриста, които са напълно позитивни. Във всички текстове е оповестена биографията на претендента и се прави оценка високия теоретичен принос на работата му. Не се загатна обаче нищо за проблема с плагиатството.

След разкриването на случая Илиев напусна Софийски университет и стана хоноруван помощник в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), където преподава в магистърска стратегия. Той отхвърля да е правил кражбата на авторски теоретичен труд.

Хората, срещнали се с новия дипломен план на юриста, са преподаватели от СУ и УниБИТ. Това са проф. проф. доктор Лъчезар Иванов Дачев, проф. доктор Мария Нейкова Кънева, проф. доктор Георги Желязков Георгиев, проф. доктор Мариела Светославова Янева-Деливерска, доцент доктор Елица Георгиева Вълчева-Куманова, доцент доктор Мария Иванова Желева, доцент доктор Емилия Любомирова Сидерова.

Двамата рецензенти са доктор Дачев (СУ) и проф. Нейкова (УниБИТ), които предлагат на журито да гласоподава Петър Илиев да получи купата доцент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР