Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид смята, че през

...
Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид смята, че през
Коментари Харесай

Бивш шеф на Google: Интернет ще се раздели на две

Бившият изпълнителен шеф на Гугъл Ерик Шмид счита, че през идващите 10 години интернет ще претърпи промяна и ще се раздели на две - един тип, управителен от Съединени американски щати, и различен, управителен от Китай. Той изрази позицията си по време на събитие в Сан Франциско, съобщи CNBC.

" Току-що се връщам от Китай. Мащабите там - от построяването на компании, развиването на услуги и натрупването на благосъстояние, са феноменални. Китайският интернет носи огромна част от Брутният вътрешен продукт на страната. Но в случай че си мислим просто " о, да, те са положителни с интернет ", то изпускаме значимото. Глобализацията значи, че всички могат да се включат в играта. Ще забележим фантастични нови неща от Китай, само че заплахата е, че ще дойдат с цензура, надзор и така нататък ", сподели Шмид.

По думите му до 2028 година ще има един интернет, доминиран и ръководен от Съединени американски щати, и втори интернет под управлението на Китай.

Гугъл също се пробва да пробие в Поднебесната империя. По последни данни компанията създава цензурирана версия на търсачката си, който да удовлетвори управляващите в страната. Според CNBC тя ще смъква дадени резултати при търсене от първа страница, а други (когато да вземем за пример се търси " митинги " ) ще блокира напълно.

Проектът звучи притеснително и в последните седмици огромен брой чиновници на Гугъл изпратиха отворено писмо до управлението с искане за бистрота и пояснение за " моралните и етични въпроси ", които сходна търсачка повдига.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР