Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86 години. Медийният магнат,

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86 години.
Медийният магнат,
Коментари Харесай

Почина Силвио Берлускони

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони умря на 86 години.

Медийният магнат, който управлява три италиански държавни управления сред 1994 и 2011 година и чиято партия Forza Italia е младши сътрудник в сегашната ръководеща коалиция, страдаше от левкемия от известно време.

Берлускони беше един от най-ярките политици в Италия, който направи политическо завръщане през 2017 година макар кариерата си, опетнена от полови кавги, безчет обвинявания в корупция и присъда за данъчни измами.

Той умря в болничното заведение Сан Рафаеле в Милано, където прекара шест седмици тази пролет, подлагайки се на лекуване за белодробна зараза, обвързвана с хронична миеломоноцитна левкемия, преди да бъде признат още веднъж.

Роден в Милано през 1936 година в семейство от междинната класа, Берлускони стартира своята бизнес кариера в развиване на недвижими парцели, преди да сътвори Mediaset, най-големият търговски ефирен оператор в Италия. Той също по този начин беше притежател на футболния клуб Милан сред 1986 и 2017 година

Forza Italia е учредена през 1993 година Година по-късно Берлускони беше първият министър-председател, определен без преди този момент да е заемал държавна служба, а вторият му мандат сред 2001 година и 2006 година е най-дългият от италиански водач след втория международна война. Той се върна на власт през 2008 година, само че беше заставен да подаде оставка през 2011 година на фона на остра дългова рецесия.

Берлускони беше наказан за данъчни измами в края на 2012 година, за което излежа едногодишната си присъда като полагаше общественополезен труд на повърхностен работен ден в жилищен дом в Милано. Неговата възбрана да се кандидатира за поста беше вдигната в точния момент за общите избори през 2018 година, когато Forza Italia се кандидатира в коалиция с Лигата и Братята на Италия, само че не доближи 40%, нужни за ръководство.

През 2019 година Берлускони завоюва място в Европейския парламент и на общите избори през октомври 2022 година партията му се върна на власт в коалиция, водена от Братята на Италия на Джорджа Мелони. Берлускони беше определен и за сенатор.

По прякор Il Cavaliere (рицарят), Берлускони постоянно е считан за „ създателя на краля “ в италианската политика.

През 2016 година той претърпя интервенция за замяна на дефектна аортна клапа и беше признат в болница с Covid през септември 2020 година Той имаше продължителни затруднения, свързани с вируса, прекарване, което той разказа като „ най-лошото в живота ми “.

Той се дами два пъти и имаше връзка с Франческа Паскале, на 37, в продължение на седем години преди връзка с 33-годишната Марта Фашина, народен представител от Forza Italia, с която имаше „ алегоричен брак “ през март 2022 година Той е оживял от пет деца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР