Бившият италиански премиер Силвио Берлускони може да пострада от масово

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони може да пострада от масово
Коментари Харесай

Лешояди кръжат около партията на Берлускони

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони може да пострада от всеобщо дезертиране от неговата партия " Форца Италия " (Напред, Италия), в случай че тя се показа зле на изборите за Европейски парламент идващия месец, излагайки на риск самото й бъдеще, споделят политици от тази групировка.

Всяко накъсване на партията би укрепило позицията на вицепремиера Матео Салвини, водач на дясната " Лига ", като неоспорим лидер на консервативния блок в Италия, и евентуално би подсилило ръководещата коалиция в Народното събрание.

Те също по този начин съвсем несъмнено биха довели до отдръпването на Берлускони на назад във времето в политиката и биха отворили път пред ново управление, което да се опита да възвърне тази умерена десноцентристка партия, която едно време бе преобладаващ фактор, а през днешния ден е под напън от евроскептични националистки обединения.

В предишното неведнъж беше писан политическият некролог на Берлускони, обаче 82-годишният медиен магнат постоянно опровергаваше критиците и си връщаше централна роля в италианския публичен живот. Обаче поради трайния спад на поддръжката за партията му в изследванията на публичното мнение и превръщането на тогавашния й младши сътрудник - " Лигата ", в най-популярната партия в Италия, ветераните от " Форца Италия " от ден на ден се тревожат.

" За бъдещето ни е доста значимо да спечелим най-малко 10 % на европейските избори. Слезем ли под този психически предел, хората ще ни изоставен и ще се опитат да се причислят към Лигата. Това е Нютоновият закон за гравитацията - огромните обединения притеглят дребните ", сподели поискал анонимност почитан народен представител от " Форца Италия " и някогашен министър.

От началото на април партията получава сред 8.7 и 12.1 % в социологическите изследвания, по отношение на 14-те %, които завоюва в националните избори от 2018 година. Подкрепата за Лигата е сред 30.5 и 35.7 %. " Ако " Форца Италия " не успее да преразгледа управлението си и дневния си ред, тя поема съществени опасности ", сподели шефът на социологическия институт " Икс " Роберто Вебер.

Дезертьори

Въпреки че Лигата и " Форца Италия " се явиха дружно на миналогодишните избори, връзките им се утежниха, откакто Салвини изостави съдружниците си и влезе в коалиция с антисистемното " Движение 5 звезди ", което е бодил в очите на Берлускони.

Двете партии не престават да са дружно на локални избори, само че " Лигата " даде да се разбере, че може и да няма повече съюз на национално равнище, тъй като се тормози, че новопридобитата й известност ще пострада от свързването на партията с остарелия и отживял Берлускони.

" Колкото по-дълго управляваме дружно с " 5 звезди ", толкоз повече това навлиза в публичното схващане и за хората ще е мъчно да проумеят за какво " Лигата " би се явила на избори с десноцентристите ", сподели ръководителят на парламентарната група в долната камара на Народното събрание Рикардо Молинари.

Лигата обаче може да прояви интерес към привличане на разочаровани политици от " Форца Италия ", изключително в южната част на страната, където се стреми да укрепи въздействието си. Националистите от " Италианските братя " - различен дълготраен съдружник на Берлускони, също наподобяват подготвени да " канибализират " колегата си.

За италианските политици от дълго време е традиция да сменят партиите. В последния състав на законодателния орган близо 350 от 945-те парламентаристи минаха в различен лагер по разнообразни аргументи. Друг техен табиет е да напущат потъващите кораби.

Молинари се засмя на въпрос дали Лигата би се изкушила да притегли парламентаристи от " Форца Италия ", изключително в Сената, където ръководещата коалиция има едноцифрено болшинство. " Мисля, че те може да се изкушат да дойдат при нас. Ясно е, че доста политици на изборни длъжности от доста партии желаят да се причислят към Лигата, сподели той.

Пожелал анонимност сенатор от " Форца Италия " се съгласи с това. " Законодателите са принудени да се борят с инстинкта си за оцеляване ", сподели той.

Разочаровани

Лидерката на " Италианските братя " Джорджа Мелони към този момент отмъква членове на " Форца Италия " и ще издигне четирима от някогашните хора на Берлускони като претенденти на своята партия на изборите на Европейски парламент на 26 май.

" Политическият план на Берлускони завърши " сподели евродепутатът Стефано Маулу, който е бил член на " Форца Италия " в продължение на 24 години, преди да премине към " Италианските братя " през ноември м.г.

Мелони работи с едно от най-известните лица от " Форца Италия ", губернаторът на северната област Лигурия Джовани Тоти, като задачата е да се промени образът на партията след европейските избори, споделиха политически източници.

" Италианските братя " разполагат с поддръжка от към 5 % съгласно анкетите, само че се надяват да я покачат посредством привличане на разочаровани последователи на Берлускони и по този метод да разширят електоралната си база.

Нова групировка ще се съюзи с Лигата на бъдещи избори, само че няма да влезе в обединението, тъй като " 5 звезди " не желае да уголемява ръководещия съюз, споделиха източници.

Друг източник от " Форца Италия ", поискал анонимност, чака Берлускони най-сетне да отстъпи лидерската позиция при неприятно показване на изборите идващия месец, като водещият кандидат да поеме поста съгласно него е някогашният модел Мара Карфаня.

Берлускони сътвори " Напред Италия " преди 25 години и макар многократни законови и здравословни проблеми в никакъв случай не е проявявал податливост да се откаже от контрола си или да напусне политиката.

Въпреки че е претендент на европейските избори през май, има признаци, че краят на една ера наближава.
Миналия месец в. " Джорнале ", който се управлява от фамилията на Берлускони, разгласи, че закрива редакцията си в Рим, епицентъра на италианската политика, и се концентрира върху деловата столица Милано.

Този месец Берлускони сподели на кореспонденти, че изследва въпроса и няма други мнения.

" Когато Берлускони беше мощен, такова нищо в никакъв случай нямаше да се случи ", сподели публицист от вестника, който пожела анонимност поради протичащи синдикални договаряния. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР