Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е разследван за евентуално участие

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е разследван за евентуално участие
Коментари Харесай

Берлускони разследван за трети път за серия от бомбени атентати на мофията

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони е разследван за вероятно присъединяване в серия от бомбени атентати, дело на мафията, осъществени през 1993 година, заяви неговият юрист.

Прокуратурата във Флоренция е почнала следствието, откакто задържан мафиотски необут е бил подслушан да загатва на собствен съкилийник, че медийният магнат персонално е изискал от него да извърши актове на принуждение против страната. Това е третият път, в който някогашният министър председател е разследван за възможна роля в бомбените набези в Рим, Милано и Флоренция, при които умират 10 души.

Първите две каузи бяха прекъснати поради липса на доказателства. Смята се, че офанзивите са възмездие за ареста на мафиота Тото Рийна и въвеждането на строги закони за битка с мафията. Според Джозепе Гравиано, който излежава доживотна присъда поради присъединяване си в нападенията, както и за убийствата на двама съдии и двама свещеници, Берлускони е насърчавал деянията на принуждение в името на свои политически цели.

Мафиотът показва, че ролята на медиатор е била поверена на близкия доближен до Берлускони и съосновател на неговата партия – Марсело Делутри. Той беше наказан на седем години затвор за заговорничене с мафията през 2014 година Адвокатът на медийния магнат Николо Джедини отхвърли обвиняванията и съобщи, че те скоро ще отпаднат, също както при предходните две следствия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР