Бившият италиански премиер Матео Ренци подава оставка от поста генерален

...
Бившият италиански премиер Матео Ренци подава оставка от поста генерален
Коментари Харесай

Матео Ренци напуска лидерството на италианската Демократическата партия

Бившият италиански министър председател Матео Ренци подава оставка от поста общоприет секретар на Демократическата партия (ДП). Това заяви организация АНСА.

Според данните на организацията, повода за това решение е неуспехът на партията на състоялите се в неделя парламентарни избори, на които Директива за птиците не преодоля бариерата от 20%. По-рано политикът беше безапелационен, че няма да подава оставка, даже при положение на неуместно показване на партията.

Официалното заявление на Ренци се очваква по-късно през днешния ден.

Междувременно Европейската комисия изрази увереността, че президентът на Италия Серджо Матарела е в положение да спомогне за съставянето на устойчиво държавно управление . Комисията не се нае да разяснява предварителните резултати от италианските парламентарни избори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лидерът на италианската антимигрантска евроскептична партия " Лига " Матео Салвини съобщи, че получилата на вчерашните избори 37% дясна коалиция си е извоювала " правото и задължението да ръководи " Италия, оповестиха международните организации.

" Това е изключителна победа ", разяснява Салвини на конференция в централата на партията си в Милано.

Неговата партия означи напредък от 4% във вота преди пет години до близо 18% през вчерашния ден, изпреварвайки съдружния си сътрудник " Форца Италия ", получила близо 14 на 100 от подадените бюлетини. Въпреки това дясната му коалиция не се чака да има болшинство в Народното събрание. Салвини обаче съобщи, че няма да взе участие в " чорба минестроне ", очевидно имайки поради необятна коалиция.

Асошиейтед прес пояснява думите му като отвращение да ръководи с популисткото Движение " Пет звезди ", което стана най-голямата обособена партия в страната с 32% от гласовете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР