Бившият италиански премиер Джулиано Амато (1992-1993, 2000-2001 г.)  заяви по

...
Бившият италиански премиер Джулиано Амато (1992-1993, 2000-2001 г.)  заяви по
Коментари Харесай

Бивш италиански премиер обвини Париж за сваляне на пътнически самолет

Бившият италиански министър председател Джулиано Амато (1992-1993, 2000-2001 г.)  съобщи по време на изявление пред вестник " Ла Република ", че през 1980 година френските Военновъздушни сили инцидентно смъкват пътнически аероплан над Средиземно море при опит да унищожават тогавашния либийски водач Муамар Кадафи.
Политикът прикани френския президент Еманюел Макрон да опровергае или удостовери изказванието му за повода за злополуката на 27 юни 1980 година, при която починаха всичките 81 души на борда на италианския пътнически аероплан, идващ курс сред Болоня и Сицилия. Амато в същото време призна, че не разполага с неопровержими доказателства. Според него Италия е предизвестила Кадафи за готвеното нападение, по тази причина в последния миг не се качва на планувания полет при завръщане в Триполи след среща в Югославия.
Причината за злополуката и до момента буди въпроси в Италия. Някои настояват, че на борда на реактивния аероплан е избухнала бомба, а съгласно други анализът на останките демонстрира, че той е ударен от ракета. Радарните следи демонстрират, че по време на рухването в региона е имало раздвижване от самолети. След злополуката публични представители на Франция, Съединени американски щати и НАТО отхвърлиха да е имало военни дейности в небето тази нощ.
Канцеларията на Макрон отхвърли да разяснява изказванията на Амато. Италианският министър председател Джорджа Мелони съобщи, че думите на предшественика й " заслужават внимание ", само че го прикани да даде съответна поддръжка на изказванията си, с цел да може Рим да организира в допълнение следствие. Същевременно означи, че някогашният министър председател е прецизирал, че изказванията му са " плод на персонални умозаключения ".
Твърденията за френско присъединяване не са нови - италианският министър председател по време на случая Франческо Косига също упрекна френска ракета за свалянето на самолета и сподели, че италиански шпиони в действителност са уведомили Кадафи за опита за ликвидиране.
Според европейската редакция на " Политико " изказванията могат да окажат напън върху френско-италианските връзки, тъкмо когато двете страни работят за подобряването им.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР