Бившият индустриален център Авдеевка е на практика изравнен със земята.

...
Бившият индустриален център Авдеевка е на практика изравнен със земята.
Коментари Харесай

Изравниха Авдеевка със земята, вече не съществува

Бившият промишлен център Авдеевка е на процедура подравнен със земята. Това е първият украински град, който руснаците завладяват от май предходната година насам. Ожесточени сражения се водят и в покрайнините му, написа Deutsche Welle.
Едно видео демонстрира по какъв начин украински бойци напущат Авдеевка. Тяхната част беше осигурявала отбрана на изтеглящите се военни и цивилни. Въпреки това голям брой украински бойци са били пленени от съветските елементи. Изтеглянето от града, съгласно украинското военно управление и президента Володимир Зеленски, е било належащо заради заплахата украинците да бъдат напълно обкръжени.
Изтеглянето от Авдеевка не носи основни преимущества на съветската страна, сподели още Зеленски и акцентира, че Русия към този момент е унищожила голям брой градове и села и лишила живота на десетки хиляди украински и свои бойци.

Първи триумф за Москва от май 2023 година насам
Авдеевка в този момент цялата е в отломки. Малко преди окончателното решение за евакуиране от града, украинската войска изтегля последните останали цивилни жители, а украински бойци снимаха една стара жена, която през сълзи вика: „ Тук съм родена и израснала. Това е същински призрачен сън. Защо ни санкционират по този начин!? “ Войникът, който я съпровожда, съумява да каже единствено: „ Да, Авдеевка към този момент не съществува “.
Падането на Авдеевка е значимо за Москва, тъй като това беше първият украински град, който те съумяха да завладяват от май 2023 година насам. Освен това той бе и надалеч по-добре укрепен от Бахмут, написа Андреа Беер в репортаж за АРД.
След изтеглянето на украинските елементи от Авдеевка, съветската войска окупира някогашния промишлен град и огромния въгледобивен комплекс. Авдеевка се намира единствено на няколко километра от Донецк. Регионалната столица бе окупирана от Русия още през 2014 г, напомня АРД. Руското предимство във връзка с дронове, самолети и бойци е просто смазващо, което, съгласно украински сведения, разрешава на окупаторите бързо да напредват в западна посока от Авдеевка.

Над 20 000 убити съветски бойци от началото на годината
Напоследък в центъра на вниманието попадна дребното обитаемо място Ласточкине. Руската страна интензивно се пробва да го превземе, съобщи представителят на украинската група войски „ Таврия “ Дмитро Лихови. Той заяви за най-малко 14 яростни офанзиви, при които руснаците понесли съществени жертви.
От началото на годината до 16 февруари са били убити над 20 000 съветски бойци. Унищожена е доста военна техника, в това число и към 200 танка. Пътят на съветската войска е бил посипан с труповете на личните им бойци, написа в обществената мрежа „ Телеграм “ бригаден военачалник Олександър Тарнавски. 

Киев не оповестява броя на починали
Украйна не разгласява публични данни за броя на своите жертви. Колко тъкмо бойци са били убити в боевете край Авдеевка или общо от началото на огромната съветска инвазия, може единствено да се допуска. Сигурно е единствено, че са доста, написа АРД.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР