Бившият икономически министър Кирил Петков, който ще се яви на

...
Бившият икономически министър Кирил Петков, който ще се яви на
Коментари Харесай

Към 20 август Петков не е бил канадски гражданин

Бившият стопански министър Кирил Петков, който ще се яви на предварителните избори с придвижването " Продължаваме промяната ", е получил документите за отвод от канадското си поданство. Това излиза наяве от известие на партията.

" Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 година и удостоверява, че към тази дата Кирил Петков не е жител на Канада ", написа в него.

Спорът към канадското поданство на Петков стартира по. Казусът, който даде период до 9 октомври за показване на документи. Бившият министър ще ги подава преди приключването му, излиза наяве от известието.



" Още на 21 април 2021 година Кирил Петков подаде заявление за отвод от поданство и върна своя канадски паспорт в посолството и, както неведнъж е заявявал, точно датата на волеизявлението за отвод от поданство, а не моментът на връчване на административния акт, демонстрират неговата воля ", написа в него.

Ключовата дата в разногласието обаче е 10 май, когато президентът Румен Радев издава указа за назначение на служебното държавно управление. Ако Петков е престанал да бъде канадски жител преди този момент, указът на президента за назначението му за министър ще бъде сметнат за легален. В противоположен случай Конституционен съд евентуално ще анулира указа на президента.

Дори и указът да бъде анулиран, ще запазят своята мощ. в края на октомври, т.е. в средата на предизборната акция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР