Бившият играч на Левски, Илиан Стоянов-Коловати, даде ексклузивно интервю за

...
Бившият играч на Левски, Илиан Стоянов-Коловати, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Илиан Стоянов пред Efirbet: Българският футбол копае дъното, Мъри спаси Левски от фалит

Бившият състезател на Левски, Илиан Стоянов-Коловати, даде извънредно изявление за. В него някогашният защитник изрече гледната си точка върху миналото Световно състезание. Самият Стоянов не е останал до дъно удивен от времето на осъществяване на форума, акцентирайки огромната численост отсъстващи играчи с травми. Той не пропусна да означи и отличното показване на Япония, където той живее от дълги години.
Коловати още веднъж удостовери мнението си, че е нужна коренна смяна в българския футбол, започваща от обновяване в БФС. Той уточни Димитър Бербатов и неговия екип като същинска опция и добави, че от години родният футбол копае дъното.
Здравейте, господин Стоянов! Световното към този момент завърши. Кои бяха нещата, които Ви направиха най-отчетливо усещане?
Впечатление ми прави, че към този момент няма новобранци. Преди Бразилия, да вземем за пример, в случай че играеше с някого, наложително печелеше. Видя се, че това към този момент не е по този начин, всички футболни народи се развиват и са извънредно равностойни на сходни конгреси. Това ми направи най-силно усещане.
Сполучливо ли се оказа провеждането на Световно през есента и спомогна ли за качеството на играта?
Според мен не беше моментът за Световно състезание. Бяхме привикнали да гледаме сходни конгреси през лятото и беше необичайно да е по това време Световното. Не мисля, че беше добър миг за провеждането му. Много от тимовете в Европа са изиграли огромен брой мачове в евротурнирите и в шампионатите, има отмалялост. Имаше и много контузени играчи, тъй че таймингът не беше най-благоприятен. Така са решили от ФИФА обаче, тъй че би трябвало да се съобразим.
Япония беше измежду приятните изненади на шампионата, показвайки страховит футбол. Логичен ли е този резултат на база на огромното развиване на японския футбол през последните 1-2 десетилетия?
Да, може да се каже, че e логичeн. Много положително показване направи японският тим. Преди началото на шампионата треньорът Мориасу сподели, че задачата е да се минат групите, което прозвуча необичайно, имайки поради, че японците бяха в група с Германия и Испания. Представянето обаче беше чудесно, даже и след загубата от Хърватия.
Виждаме, че от години насам играчите от Япония се котират все по-добре в топ 5 шампионатите. До каква степен прословутата японска дисциплинираност е в основата на това?
Наистина са доста дисциплинирани, извършват всичко, което им каже треньорът и играят в доста мощни шампионати. Всеки японски състезател, който направи мощен сезон в шампионата, бърза да излезе в чужбина. Нивото на националния отбор е доста мощно. Преди години, когато пристигнах тук, имаше единствено 4-5-ма играчи, които играят в Европа, а локалното състезание беше много мощно. Повечето положителни състезатели играеха във вътрешния шампионат. Сега по-младите не се застояват в Япония и се котират чудесно на Запад. Този развой е естествен, защото всеки желае да се допре до най-високото равнище на спорта.
Кой отбор беше огромното отчаяние на шампионата?
За мен Германия. Това е страна, която постоянно е имала мощен народен тим. През тази година не бях следял техни мачове, само че с футболни хора от Германия говорех и те ми споделиха, че нещата не са напълно на това ниво, на което сме привикнали. Бях изумен, защото немската тактика е потвърдена във времето като сполучлива. Останах отчаян от представянето им.
Какво Ви хареса в най-голяма степен в Япония, с цел да се задържите и установите там от толкоз години?
Културата най-много. Доста бързо привикнах с метода на живот в Япония и на втория месец осъзнах, че мястото ми е тук, в Япония, откакто приключа с футбола. Владея към този момент и езика и съумявам да се оправям.
Намирате ли време да следите българския футбол и какви са Ви усещанията, в случай че да?
Следя българското състезание, да. Следя класирането и какво се написа по медиите. В множеството случаи виждам мачове на Левски. Нивото на клубния ни футбол е много едва, както и на националният отбор. Копаем дъното във всички връзки и въобще не съм впечатлен от равнището.
Споменахте тематиката за националния ни тим. Видяхме усъвършенстване в резултатите напоследък при Младен Кръстаич. Оптимист ли сте от видяното, че по-добри дни предстоят?
Има някаква еуфория, откакто играхме с тимове, които не са барометър за равнището ни. Срещу по-добри отбори ще се види до каква степен сме стигнали. Има възкръсване, само че то е по-скоро на база на страстта, която идва след промяна на треньор. Има и нови футболисти, млади, които влизат с огромно предпочитание. Много е рано да се приказва обаче.
Необходимо е да се огледа към БФС. Трябва да се изкоренят досегашните управници и да влязат нови хора, със свежи хрумвания. Дотогава единствено замазваме нещата. Националният тим ми е болна тематика. Има огромна корупция по всички етажи в родния футбол. Помията е цялостна.
Виждате ли капацитет в актуалните фрагменти за класиране на огромен конгрес в близко или далечно бъдеще?
Честно казано, от доста години не съм гледал националния тим. Изключение прави мачът със Северна Македония, защото ми беше забавно да виждам това локално дерби. Има качествени играчи, несъмнено, само че не мога да предскажа по какъв начин ще се развият. Има си експерти в България, които да ги развиват. Не мога да кажа кои имат и кои нямат бъдеще. Трябва да се работи с тези момчета.
Засегнахте тематиката за БФС и Борислав Михайлов. Може ли възкачване на Димитър Бербатов да раздвижи нещата в действителност?
Абсолютно съм сигурен в това, защото Бербатов няма да работи самичък, а в екип с хора като Стилиян и Мартин Петров, които ще работят в името на българския футбол, а няма да търсят личната си финансова полза. Нека да му бъде даден късмет. Не се знае дали и той ще се оправи, само че дано да има смяна. Ако той не се оправи добре, то Бербатов ще си тръгне самичък, за разлика от Боби Михайлов.
Това са млади и образовани хора, които ги познава целият свят. Не, че Борислав Михайлов не е уважавано име. Аз и цялото мое потомство израснахме с хора като Боби Михайлов, който беше кумир за деца, до момента в който беше футболист. В момента обаче копаем дъното и то се копае от дълги години.
Знаем, че Левски е клубът на Вашето сърце. Преди към година и малко нещата не изглеждаха розови, само че като че ли всичко се развива в вярна посока. Каква би трябвало да е идната крачка, съгласно Вас?
Трябва да има финансова сигурност, което е най-важното за спасението на Левски. Аз съм доста благополучен, че Мъри Стоилов се върна. Той беше индивидът, който избави Левски от банкрут и сплоти почитателите зад себе си.
Биха ли останали почитателите по този начин покрай клуба, в случай че Стоилов спре да бъде част от този план?
Не съм сигурен. Ако се стигне до договорка и идване на нови притежатели, без те да се възползват от потенциала на Мъри, то това ще е огромна неточност на тези хора.
Говори се за влизането на нов вложител в клуба. Сериозен ли е, съгласно Вас, ползата към Левски?
Тук приказваме за хора на много високо равнище. Не мога да кажа какви са му желанията – дали вижда Левски като бизнес план, или нещо друго, само че това е човек с доста финанси. Държи тим от Висшата лига, както и няколко клуба в Турция. Той има сериозна финансова мощност, тъй че се надявам да има и визия за развиването на клуба.
Всеки нов притежател обаче би трябвало да знае, че почитателите на Левски не простят и на притежатели. Доста се опарихме, защото сега приказвам като почитател. Новият притежател би трябвало да знае, че феновете са доста взискателни и те няма да позволен още веднъж модел, при който притежателите биват спускани с парашут от избрани хора по политическа линия.
Това ще е по този начин, до момента в който Станимир Стоилов е там. Без него, не съм сигурен какво ще се случи. Със знанията на Мъри и парите на този човек Левски може да стане постоянен европейски тим, както беше по време на първия интервал на Стоилов, когато постоянно се играеше в Европа. Тогава той трябваше да получи време, с цел да обнови тима, само че Батков прибърза с неговото уволняване, което беше огромна неточност.
И за край, господин Стоянов – какво си пожелавате за 2023-та година?
Първото нещо, което постоянно искам за мен и роднините ми, е здраве. Всичко друго е на втори проект. Пожелавам на всички българи да са живи и здрави и да се резервира България, защото виждаме, че в страната става все по-зле с всяка година.
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР