Бившият играч на Левски и ЦСКА, Георги Чиликов, даде ексклузивно

...
Бившият играч на Левски и ЦСКА, Георги Чиликов, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Георги Чиликов пред Nostrabet: ЦСКА не оказа никаква съпротива, финалът беше под средното европейско ниво

Бившият състезател на Левски и ЦСКА, Георги Чиликов, даде извънредно изявление за уеб страницата бет. Той показа усещанията си от огромния край за Sesame Купа на България, заявявайки, че Левски изцяло е заслужил своя успех. Той акцентира, че много от играчите на ЦСКА нямат нужното равнище за претенциите на клуба, само че и добави, че като цяло нивото на футболната продукция по време на дълго чаканата среща е било под средноевропейските стандарти.

Чиликов не пропуща още веднъж да обърне внимание на обстоятелството, че редица чужденци не престават да заемат треньорски места в efbet Лига, без да разполагат с нужните лицензи, за сметка на български експерти. Бившият стрелец прикани да се зададат съответни въпроси към управлението на българския футболен съюз по тематиката.

Здравейте, господин Чиликов! Дългоочакваният край за Купата на България донесе доста наслада за „ синя “ България. Каква ви е оценката за представянето на отборите изцяло?

Лично аз чаках по-добър и по-качествен мач. С оглед на обстоятелството, че беше край обаче може да оправдаем двата тима, най-много ЦСКА. От друга страна, ЦСКА към този момент от 1-2 месеца играе под опциите си. Не, че считам, че тези благоприятни условия са толкоз огромни, според мен, само че те могат повече. Аз не видях никаква опозиция от страна на този отбор, изключително в офанзива. Желанието беше да се гони 0:0 и дузпи. Това обаче не стига за спечелването на край.

Левски доминираше, изключително през второто полувреме, знаеше какво прави на терена и сподели повече експанзия. От тази позиция, успеха е изцяло заслужена.

Атмосферата беше незабравима. Успяха ли обаче 22-а на терена да изиграят дуел, който да дава отговор на представянето на агитките по трибуните?

Ако би трябвало да съм почтен, не. Трябва да се има поради обаче, че на аварийните скамейки имаше много съществени треньорски имена, с доста съществени визитки. Моите наблюдения са чисти фенски. Не е моя работа да споделям дали нещо е направено като хората, или не. С две думи обаче почитателите бяха на европейско равнище, до момента в който футболът беше под междинното европейски равнище, за жалост.

В състава на Левски имаше цели 6-ма българи, до момента в който при „ алените “ тя бяха единствено двама. Оказа ли въздействие това върху крайния резултат?

Не мога да кажа. Аз не обичам да разделям играчите на чужденци и българи. Ако бяха положителни чужденци, то те щяха да излязат и да играят. Това е добър късмет за тях – цяла България ги гледа, в това число мениджъри, клубове и други. Доста от играчите в ЦСКА просто нямат нужното равнище, съгласно мен, без значение дали приказваме за край, полуфинал, или какъвто и да е различен мач.

Българите в Левски обаче помогнаха, защото те изглеждаха като по-мотивирания и въодушевен отбор. Те осъзнаваха смисъла на този мач.

Може ли този трофей да е катализатор за започването на нова „ синя “ приказка?

При всички състояние импулсът ще е доста позитивен, което ще накара всички в клуба да надградят. Не бива да се не помни обаче, че това ще бъде направено и от Лудогорец, ЦСКА, както и всички други тимове с упоритости. Оттам насетне въпросът е кой доколко ще надгради. Не бива да забравяме и за качеството на треньорите в директните дуелите.

От какво се нуждае ЦСКА, с цел да не позволява сходен срив, както през този сезон?

Има си хора, които дават отговор за това, само че не мога да кажа, че сривът беше чак толкоз сериозен. Все отново, беше взето второто място, което подсигурява присъединяване и в Лигата на конференциите. Има виновни лица, които да мислят какво да би трябвало да се направи. Има какво да се усъвършенства. От това, което виждам, скоростта в средата на терена най-вече куца.

Левски, ЦСКА и Лудогорец още веднъж ще са в Европа. Може ли вътрешната конкуренция да ни донесе три отбора в групите на европейските шампионати?

Може, несъмнено. Съперниците не са чак толкоз стряскащи и при нужното израстване и организация това е изцяло постижимо.

Има ли тим в България, който може да се приближи до тези три гранда?

Гледайки другите отбори, не мога да кажа, че чакам нещо сходно. В избрани интервали от сезона се случва, само че постоянството куца. Ботев се стараеше да държи движение, само че те съвсем нямат победа отвън дома цялостен сезон. Това приказва красноречиво и демонстрира, че има проблем. Черно море също е добър тим, само че няма нужния капацитет, с цел да се намеси в битката за челните места.

Как оценявате миналата акцията в efbet Лига?

Не мога да кажа, че нещо толкоз по-различно се случи. Левски се завърна, Ботев и Черно море се понамесиха в борбата, само че чисто като футболно качество не може да се забележи огромно израстване. Има забавни мачове, само че до такава степен. Това не значи, че равнището е по-високо. Виждаме тимове, които позволяват по 6-7 гола в мачовете. Това е доста отрицателно.

Дадохте изявление преди дни, в което очертахте неуместната обстановка по какъв начин треньорите без лиценз водят отбори в професионалния футбол, до момента в който такива с лиценз стоят без работа. На какво го отдавате?

Преди дни споделих, че по този въпрос няма да приказвам. Съветвам всички публицисти да се извърнат с въпроси към футболния съюз по тази тематика. Проблемът не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. Потърсете виновните хора от БФС и ги попитайте за какво се получава по този начин през последните години.

Определено не съм единствено аз, който разяснява тематиката. Обсъждал съм го с 99.9% от моите сътрудници и всички са на моето мнение. Няма проблем – аз ще работя във Трета Лига, а чужденци и други сходни ще работят без лиценз в А група. Как, следователно, може да приказваме за школи и за развиване на треньори? Аз ще работя във В група, дружно с моите сътрудници, до момента в който чужденци заемат местата ни в А група. Това е бъдещето, за жалост. Питайте хората, които отговорят за това.

Господин Чиликов, за край – какво си пожелавате да видите през идващия сезон в efbet Лига?

Не съм мислил кой знае какъв брой върху тази тематика. Зависи доста от това върху какво тимовете ще надградят. Не мисля, че нещо ще се промени толкоз доста. Важно е да има успокоение за треньорите - клубните ръководители и президенти да не се вършат на огромни експерти, а да оставят хората да работят, даже и при отрицателни резултати. Не сме толкоз неприятни треньорите, само че проблемите са в манталитета. Това поисквам – повече неизменност във всички функции в клубовете и да се работи по-дългосрочно и с повече положителна сила.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР