Бившият говорител на НАТО Джейми Ший казва, че връщането на

...
Бившият говорител на НАТО Джейми Ший казва, че връщането на
Коментари Харесай

Бивш говорител на НАТО: Сръбските войски в Косово биха ескалирали ситуацията

Бившият представител на НАТО Джейми Ший споделя, че връщането на сръбските войски в Косово ще утежни обстановката и прикани барикадите в северната част на Косово да бъдат отстранени " малко по малко ", написа " Прищина инсайт ".

Говорителят на НАТО по време на войната в Косово  Ший сподели, че не чака настояването на Сърбия да върне войски в Косово да бъде изпълнено, защото КФОР носи отговорност за сигурността в Косово според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" КФОР носи отговорността за сигурността в Косово според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и от юни 1999 година КФОР прави тази работа доста добре , осигурявайки безвредна среда за всички ", сподели той.

" Така че няма безусловно никаква потребност сръбските войски да се връщат в Косово . Това няма да реши никакъв проблем, а единствено ще ескалира още повече обстановката ", добави Ший.

В телевизионното предаване той акцентира, че чака водената от НАТО мироопазваща задача, настояща в Косово от юни 1999 година, да каже " не " на Сърбия. Според него Сърбия се пробва да даде политически сигнал .

Що се отнася до барикадите на север, Ший съобщи, че те би трябвало да бъдат отстранени, само че това би трябвало да стане малко по малко, без да се предизвика ескалация.

" Мисля, че тактиката на КФОР е барикадите да бъдат отстранени , само че това би трябвало да стане по спокоен метод , малко по малко, с способи, които не способстват за ескалация, не предизвикат повече принуждение, изключително по време на празничния интервал ".

Ший добави, че Косово не би трябвало да дава никакви претексти на Белград да афишира, че са на прага на война .

Ший приказва и за френско-германския проект за разговора сред Косово и Сърбия. Според него този проект е добра основа за прогрес.

Но той акцентира, че Сърбия ще свърже този проект с предходни съглашения с Европейски Съюз.

" Сърбия желае да свърже френско-германския проект с предходните детайли на съглашението от Европейски Съюз , да вземем за пример за основаването на тази Асоциация на общини със сръбско болшинство, която, несъмнено, авансово е утвърдена от Народното събрание на Косово ", той добави.

Бившият представител на НАТО приказва и за популяризираната от медиите дезинформация за обстановката в Северно Косово .

Съобщения в медиите в Сърбия споделят, че доста косовски сърби се опасяват от решенията на държавното управление на Косово и не виждат като приятелско придвижването на специфичните елементи на север.

Ший акцентира, че държавното управление би трябвало да формулира ясно обръщение за взетите решения и да опровергае информацията от сръбските медии .

Според него държавното управление е трябвало да организира повече осведомителни акции за решението за възбрана на сръбските номера , с цел да не стават жителите жертва на подправени вести.

" Не е извършена нужната осведомителна акция преди да бъде взето или разбрано решението. Така че дано да имаме осведомителни акции преди вземането на решения и да използваме тези акции, с цел да разбираем за какво се вземат тези решения, а не да имаме осведомителна акция като реактивен детайл, който се случва след вземането на решението ", сподели Шей.

Той акцентира, че сръбското малцинство на север е уязвимо на дезинформация , която получава от медиите в Сърбия.
 Косово предизвестява за рискова ос Сърбия-Русия с боен блян към Балканите
Косово предизвестява за рискова ос Сърбия-Русия с боен блян към Балканите

Националисти с връзки с съветската " Вагнер " могат да предизвикат НАТО в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР