Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва в следващите избори

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва в следващите избори
Коментари Харесай

Организация от нов вид. Гешев ще участва в следващите избори с граждански листи

Бившият основен прокурор Иван Гешев ще взе участие в идващите избори със своя " политическа организация от нов вид ". По време на конференция в Българска телеграфна агенция в четвъртък той разгласи основаването на платформа " Граждански блок " дружно с " десетки цивилен организации ".

Гешев беше уволнен от поста основен прокурор Румен Радев през юни. Преди това беше препоръчан за освобождение от Пленума на Висш съдебен съвет, откакто болшинството от членовете му гласоподаваха, че е уронил престижа на правосъдната власт, тъй като назова партиите в Народното събрание, настояващи за оставката му,

До това се стигна, откакто напролет ГЕРБ и Движение за права и свободи внезапно се оповестиха за неговата оставка, а той отхвърли да я подаде, обявявайки, че политиците желаят да завладяват прокуратурата. След уволнението му Гешев сътвори придвижване " Справедливост за България ".

" Днес обстановката в България прилича тази през 1934 година, когато всички партии в страната са банкрутирали морално и са били изпразнени от наличие ", показаха от придвижването в свое прессъобщение в четвъртък.

На 19 май 1934 година в България е осъществен държавен прелом от Политическия кръг " Звено " и Военния съюз благодарение на армията. Новото държавно управление, отпред с Кимон Георгиев, анулира Търновската конституция, разпуска Народното събрание и не разрешава политическите партии и революционните организации.

" Ние сме самостоятелни българи, които обичат родината си ", съобщи Гешев при представянето на " Граждански блок ".

По думите му е " витално значимо да върнем жителите в политическия развой посредством дейното им присъединяване във властта ". Затова и Гешев инициира основаването на " политическа организация от нов тип - такава, каквато не е партия ".

Бившият основен прокурор добави още, че партиите са се трансформирали в " корпорации – търговци, които обслужват своите водачи и не съставляват българските жители ". Затова неговият " Граждански блок " ще взе участие в идващите избори с " цивилен листи ".

Изборният кодекс обаче позволява единствено два разновидността за присъединяване в избора - като претендент в листа на партия или коалиция или като претендент, повдигнат от предприемчив комитет. Новата политическа групировка на Гешев ще би трябвало да избере един от двата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР