Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви за създаването на платформата

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви за създаването на платформата
Коментари Харесай

Гешев: Днес създаваме Платформа „Граждански блок“ и ще участваме на следващия вот с изцяло граждански листи

Бившият основен прокурор Иван Гешев разгласи за основаването на платформата „ Граждански блок “ . Във Фейсбук той изясни, че задачата й е да върне властта в ръцете на жителите . По думите му групировката ще участа на идващите избори с напълно цивилен листи . Цялата обява гласи следното:

„ Партиите се провалиха, време е да дойдат жителите.

Днес обстановката в България прилича тази през 1934 година, когато всички партии в страната са банкрутирали морално и са били изпразнени от наличие. Те са се трансформирали в корпорации – търговци, които обслужват своите водачи и не съставляват българските жители.

Всички партии отидоха в левия и в извънредно левия набор. Консервативни и патриотични обединения липсват, а точно от това поле произлизат полезностите, които постоянно са запазвали и развивали българския жанр и татковина.

Ако перифразираме Маргарет Тачър, социализмът завършва тогава, когато свършат националните пари. А нашите са на път да свършат – откраднати от тези еднолични ООД-та, които се назовават партии.

На предишните избори жителите на България дадоха следващия избор на съмнение към ръководещите и цялата партийна система. Вот, на който те гласоподаваха изрично против политическото безсмислие, наречено некоалиция, известно още и като сглобка. Бързо вървим към края на демокрацията в България. Към недържава и морално разлагане на обичайните български полезности.

Днес всички партии са недемократични. Те преследват задачите на притежателите си, тъй като към този момент не са партии, а търговски компании, чиято единствена цел е да крадат националните пари.

Всичко това ни кара да се запитаме: Възможно ли е да имаме работеща народна власт, която е построена от недемократични субекти? Нашият отговор е безапелационен – НЕ.

Затова през днешния ден сътворяваме Платформа „ Граждански блок “, чиято цел е да върнем властта в ръцете на жителите по този начин, както е маркирано в чл.1 от нашата Конституция: „ Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се реализира от него директно. “

Преди да ви кажа повече за това обаче, бих желал да дам оценка на политическата конюнктура след изборите. Днес наподобява, че има две Българии, които живеят паралелно една на друга.

Първата е тази на политическия отпадък и присъдружните им медии и анализатори. В нея всичко наподобява наред – ръководството е по-стабилно от всеки път, а ПП-ДБ и ГЕРБ са спечелили изборите.

Другата България обаче е тази на болшинството. Там така наречен „ спечелили “ претърпяха тежък провал, а сглобката им се разпада. Неслучайно демократичното е синоним на двойните стандарти. И с цел да потвърдя това си изказване ще се спра на три обстоятелството, които комфортно убягнаха от очите на политическите коментатори.

На първо място, усещане прави тежкият електорален удар, който понесоха двама от участниците в тройната коалиция – „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и ГЕРБ. За единствено шест месеца двете обединения изгубиха голям брой гласоподаватели – общо към 500 000. На последните парламентарни избори през април те получиха общо към 1,3 млн. гласа, до момента в който през днешния ден поддръжката за тях се е свила до под 800 000. Всичко това приказва, че двете обединения са изгубили доверието на хората.

Важно да обърнем внимание и на тежкия избирателен неуспех на ГЕРБ, който неизвестно за какво всички се пробват да ни показват като величествен триумф. Резултатите в София, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Ловеч, Силистра, Дупница, Панагюрище и десетки по-малки общини са трагични.

Провалът се вижда най-отчетливо в столицата, където партията на Бойко Борисов понесе троен удар:

  • Наложеният от него претендент за кмет се показа толкоз едва, че не съумя да доближи до балотаж.
  • Броят на съветниците на ГЕРБ в столичния общински съвет понижа на половина – от 27 на 14.
  • А на втория тур партията загуби борбата в 21 от общо 24 региона на столицата.

Собственикът на ГЕРБ Бойко Борисов продаде гласоподавателите си в полза на персоналното си оцеляване. На последно място, медиите и така наречен политически анализатори не видяха най-големите печеливши. Това несъмнено са гражданските претенденти, които бяха издигнати от инициативни комитети или посредством листите на дребни извънпарламентарни партии и локални обединения. На тези избори те се трансфораха в първа политическа мощ като общият брой на гласовете подадени за тях надвишава този за ГЕРБ и ПП-ДБ взети дружно.

Резултатите от локалния избор ни водят до следните заключения:

  • Сглобката, неправителството и некоалицията нямат никаква легитимност да ръководят страната.
  • Налице е тежък срив на партийната система, като партиите не престават да се провалят в ролята си на медиатор сред жителите и властта, тъй като са се трансформирали в търговци.
  • Недоверието в политическите сили и техните притежатели е голямо и то към този момент компрометира изборната ни система, и обезсмисля демократичния развой.

За всеки трезво мислещ човек от дълго време е ясно, че България повече не може да продължава по този начин, в случай че желаеме да имаме бъдеще за децата ни. Необходими са дейности, които да доведат до решаването на рецесията, обвързвана с колапса на партийната система. Това обаче не може да стане с учредяването на следващата политическа партия, тъй като в актуалната среда тя няма да получи нужното доверие.

Решението е друго – партиите се провалиха и е време да дойдат жителите. Жизнено значимо е да върнем жителите в политическия развой, само че не посредством гласоподаване за същите провалени субекти, а посредством дейното им присъединяване във властта. Безапелационният триумф на гражданските претенденти на предходния избор е явен сигнал, че това е допустимо. Дошло времето за основаването на политическа групировка от нов тип – гражданска и демократична. Такава, която не е партия.

Затова през днешния ден десетки цивилен организации сплотяваме напъните си и сътворяваме Платформа „ Граждански блок “. Ние влизаме в политиката, с цел да променим този циничен модел. За задачата сътворяваме групировка, която е изцяло демократична и не ничия благосъстоятелност. Тя ще бъде непокътната територия за всички дейни жители, които са подготвени действително да вземат участие в политическия живот на страната и техният глас да бъде чут.

Целта ни е да върнем смисъла на политиката в България и да предложим действителна гражданска опция на партиите, които през днешния ден са част от казуса, а не от решението. Само по този начин ще можем да изведем страната си от безпътицата, в която се намира.

Средствата, посредством които ще реализираме задачите си са:

  • Премахване на монопола на партиите върху изборния развой и властта, посредством смяна на чл.12 от Конституцията на Република България и включването на опцията в изборите да вземат участие и цивилен организации.
  • Промяна на Изборния кодекс за унищожаване на несправедливите преимущества, с които се употребяват партиите по отношение на жителите и самостоятелните претенденти.
  • Промени в Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, посредством унищожаване на всички трудности пред реализацията на референдумите.
  • Намаляване на броя на депутатите, въвеждане на опция за тяхното отзоваване и преимущество на мажоритарния детайл в парламентарните избори.
  • Управление на кадърните, а не на лоялните, посредством въвеждане на процедури за подготовка и асортимент.
  • Засилване ролята на локалното самоуправление посредством реализиране на действителна финансова децентрализация на общините.

Обръщаме се към всички жители и цивилен организации, които споделят нашите цели. Към хората, които са изоставени или предадени от партиите и подправените политици в тях:

Бъдете дейни и се свържете с нас! Ще участваме на идващите избори с напълно цивилен листи. Правилата при нас са елементарни – без подправени водачи и строга подчиненост. Без партийна дисциплинираност и спуснати от горната страна решения. И несъмнено – без партийни членове. Защото ние не сме обичайната партия със свръх овластен водач и послушни служители-партийци. Ние сме нейната цялостна диаметралност. Ние сме самостоятелни българи, които обичаме Родината си! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР