Бившият главен прокурор Иван Гешев обжалва двата отказа на Прокурорската

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев обжалва двата отказа на Прокурорската
Коментари Харесай

Иван Гешев бомбардира ВАС с жалби, иска си 20-те заплати


Бившият основен прокурор Иван Гешев апелира двата отхвърли на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ПК на ВСС) категорично да гласоподава подадената от него оставка, заяви правният уебсайт lex.bg.

В две тъжби до Върховния административен съд (ВАС) Гешев възразява против мнението на кадровиците, че с издаването на указа на президента за освобождението му като основен прокурор, той е освободен напълно от правосъдната система и поради това няма потребност от преднамерено решение по заявката му за овакантяване.

Иван Гешев твърди, че колегията на първо време е трябвало да го възвърне като обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП), каквото беше първичното му предпочитание, а след това да гласоподава оставката му. Затова той желае Върховен административен съд да разгласи решенията за незаконосъобразни или оскъдни и да върне преписката на ПК на Висш съдебен съвет за ново изговаряне.

В най-общи линии концепцията на новия политик, който няма никакво желание да се връща нито в прокуратурата, нито на правния фронт изобщо, е ясна. Той счита, че като е уволнен от Висш съдебен съвет като основен прокурор (за нарушаване на Етичния кодекс), нищо не му пречи и дори му се поставя да стане редови обвинител, а след това, в случай че самичък желае, да подаде оставка.

Разликата сред едното и другото са едни 20 глав.-прокурорски заплати, които ще получи, в случай че се е махнал самичък, и които няма да получи, в случай че са го махнали.

Всъщност той самичък заплете нещата, когато на 16 юни (4 дни след уволнението му) подаде молба до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да бъде възобновен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, а на 19 юни подава ново заявление във Висш съдебен съвет, в което сподели, че не желае към този момент да работи като прокурор. „ Предвид това не искам да бъда назначаван като прокурор във ВКП и въобще да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка “, беше написал Гешев.

Прокурорската гилдия очевидно не можа да одобри „ горното “ като оставка, а го одобри „ за сведение “. Впрочем въпросните 20 заплати не са за изхвърляне, тъй като съставляват към 280 000 лв. сухи пари, които мъчно се изкарват от новак политик-общественик и герой за правдивост.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР