Бившият главен прокурор Иван Гешев изпрати право на отговор до

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев изпрати право на отговор до
Коментари Харесай

Бившият главен прокурор Иван Гешев: Не съм участвал в престъпна група

Бившият основен прокурор Иван Гешев изпрати право на отговор до NOVA. В него той отхвърля да е взел участие в незаконна група.

Публикуваме текста на позицията му без редакторска интервенция.

Уважаеми дами и господа,

На 19.02.2024 година /понеделник/, към 08:05 часа в утринния блок на Нова телевизия бяха излъчени погрешни изказвания по мой адрес, които заради огромната публика на малкия екран има възможност да манипулират обществото. За мое страдание това не беше осъществено от някой от гостите на " Здравей, България ", а от самите водещи на предаването Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

При анонса си преди гостуването на арбитър Цариградска, водещият Виктор Николаев съобщи следното погрешно и уронващо престижа ми изказване:

Наблюдаваме в последните дни, като че ли едно състезание сред, сякаш две групи. Едната е свързаната с Иван Гешев група на Марто Нотариуса, от една страна. Засегнатите там пък споделят. " А, не забравяйте джуджетата ". Питат за Сарафов и за онази фотография. А през вчерашния ден и вътрешният министър в един по-стар миг Бойко Рашков слага въпроса кои са прокурорските с буквите С. и Р. Взимали ли са в действителност 10, 20, 50 или 100 хиляди лв. в заведението " Осемте джуджета ". Нещо, което твърди Любена Павлова, някогашната брачна половинка на Пепи Еврото.

Малко по-късно екранната му партньорка Мирослава Иванова повтори същото погрешно и уронващо престижа ми изказване, само че този път под формата на въпрос към гостуващата в студиото арбитър Цариградска:

Кажете какво е съгласно вас? Прилича ли ви в действителност на война? Групата на Еврото и Сарафов, против групата на Божанов и Гешев, даже някой по този метод непосредствено го беше споделил. И в случай че това не е следствие, а компроматна война, ние можем ли да разчитаме, че в границите на тази война, те ще се саморазобличат, каляйки се еди други и вадейки информация за себе си?

Уважаеми дами и господа,

През последните дни в общественото пространство тече дейна акция по оклеветяване на името ми. Основният разказ, който се постанова в нея, е " Гешев е обвързван с Нотариуса ". Това обаче е лъжливо изказване, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в страната, само че не е правилно. Затова към този момент предадох на съд за клюка всички, които си разрешиха да го изрекат обществено — министъра на правораздаването Атанас Славов, някогашните министри на вътрешните работи Емануил Йорданов и Бойко Рашков, и заместител ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

Нямам желание да заведа дело против двамата водещи на малкия екран, тъй като считам, че това би било демонстрация на неприятен усет. Вярвам, че заради спецификите си, журналистическата специалност би трябвало да се употребява с по-висок предел на отбрана, по отношение на всички останали.

Това обаче не анулира обстоятелството, че Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи изказвания за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е по какъв начин двама от водещите български публицисти не вършат разлика сред лъжливо изказване и факт. По този метод те разпространиха погрешна информация в народен ефир и способстваха за операцията на обществото. Двамата не съблюдаваха и главните журналистически стандарти, защото не ревизираха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, с цел да потърсят другата позиция.

Ето за какво, бих желал да се възползвам от правото ми на отговор, уредено в чл.18 от Закона за радиото и малкия екран. Обръщам се към вас с искане да излъчите позицията ми по този начин, както е по закон — в същото предаване и час, в границите на 24 часа от приемането и без редакция.

В анонса си, изработен в предаването " Здравей, България " в понеделник, водещият Виктор Николаев изрече лъжливи и манипулативни изказвания по мой адрес. Категорично отхвърлям опитите му да ми бъде приписано присъединяване в която и да е незаконна група. Той наруши съществени журналистически стандарти, като не извърши инспекция на обстоятелствата, които оповести в народен ефир и не потърси, и другата позиция. Поради спецификата на журналистическата специалност, която би следвало да се употребява с по-високи равнища на отбрана, няма да заведа дело за клюка в съда. Вместо това ще сезирам Комисията по журналистическа нравственос, която имам вяра е способена да се произнесе по отношение на неговия професионализъм. Силно се надявам, че държанието на водещия Виктор Николаев не е разследване от политическа поръчка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР