Бившият главен прокурор Иван Гешев е завел трудово дело срещу

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев е завел трудово дело срещу
Коментари Харесай

Иван Гешев съди прокуратурата за 250 000 лева

Бившият основен прокурор Иван Гешев е завел трудово дело против прокуратурата в Софийския областен съд, се вижда от деловодните регистри. Според източници, представени от вестник " Сега ", той упорства да получи 20-те заплати, които се поставят на магистратите при овакантяване на системата (стига да не са уволнени). Става дума за към 250 000 лева по груби сметки, споделят източниците на вестника.

Процесът е заведен още предходната година, само че към момента не е плануван и е на стадий замяна на бумаги сред двете страни. Известно време делото е било спряно, с цел да се изчака резултатът от други каузи, свързани с излизането му от прокуратурата, които Гешев води във Върховния административен съд. Сменили са се и няколко съдии, което е възможно при гражданските каузи.

На 12 юни м.г. Висш съдебен съвет гласоподава за уволнението на Иван Гешев като основен прокурор за нарушавания на етичния кодекс. Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Гешев. После, на 16 юни, той подаде молба до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да бъде възобновен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. На 19 юни преди обяд Иван Гешев подава ново заявление във Висш съдебен съвет, в което сподели, че не желае към този момент да работи като прокурор. " Предвид това не искам да бъда назначаван като прокурор във ВКП и въобще да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка ", беше написал Гешев. Същия ден Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри за сведение заявката, с което Гешев отхвърля да се върне на работа в прокуратурата. Десетина дни по-късно някогашният основен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което упорства колегията да гласоподава категорично подадената от него оставка. На 5 юли обаче колегията още веднъж не излезе с преднамерено решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Беше изтъкнато, че някогашният основен прокурор е отдръпнал експлицитното си искане да бъде възобновен като висш прокурор.

Гешев апелира пред Върховния административен съд с аргумента, че мястото на редови прокурор му се поставя и той категорично би трябвало да бъде освободен, откакто подава оставка. Оставката в действителност би му разрешила да си вземе компенсацията от 20 заплати.

Върховен административен съд обаче направи извод, че Гешев е изгубил качеството си на редови прокурор през 2016 година, когато става началник на спецпрокуратурата. После е назначен за зам. основен прокурор, а най-после и за основен прокурор - все шефски позиции. Така единственият вероятен юридически извод е, че след 15 юни Гешев не има качеството на прокурор, заради което настояването му за освобождение от служба при подаване на оставка е без предмет, одобриха висшите съдии.

Миналата есен Гешев опитва да се впише като юрист в колегията в Кюстендил, което няма по какъв начин да стане, преди да изтекат 2 години от уволнението му от правосъдната власт. После показа политическия си план.

През 2020 година се разбра, че Гешев е и докторант в Правно-историческия факултет на Югозападния университет, причислен на независима форма на образование. Не е известно дали към този момент е лекар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР