Бившият главен касиер на Алфа Банк Петко Митевски е осъден

...
Бившият главен касиер на Алфа Банк Петко Митевски е осъден
Коментари Харесай

Намалиха присъдата на Петко Митевски на 14 години затвор за най-големия банков обир

Бившият основен касиер на " Алфа Банк " Петко Митевски е наказан към този момент на 14 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. лв. от банката, заяви след направена инспекция.

 580 дни банковият касиер, наказан за кражба на 21 млн., е в неопределеност Виж още

Софийският апелативен съд (САС) понижи наказването му, откакто предходната година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане. Причина за редуцирането на наказването е, че Върховен касационен съд е умувал повече от година, с цел да реши да анулира предходната му присъда и да върне делото на САС, като по този начин е станал причина за закъснение на процеса.

В момента обаче размерът на наложеното наказване надали тормози Петко Митевски, който още през лятото на 2017 година се укри и делото продължи без негово присъединяване. До този процес се стигна, откакто той остана на независимост против " подписка ", когато през май 2017 година градският съд го осъди на 15 години затвор. Два месеца по-късно апелативните съдии желаеха да бъде арестуван, само че към този момент беше късно, защото Митевски се беше укрил. Тогава юристът му Георги Варамезов обясняваше, че не е избягал и даже отишъл да се съобщи в полицията, откъдето обаче го върнали, тъй като още не били получили акта на съда. До през днешния ден обаче някогашният банков касиер е в неопределеност, както и милионите, за чието заграбване е наказан на две инстанции.

Според обвиняването Митевски е присвоил парите в интервала от 2008 година до 2010 година, като ги изнесъл на три пъти от банката в чанта за преносим компютър. Той бил улеснен и от занижения надзор и неналичието на камери. За да прикрива присвояването на парите, Митевски употребявал неистинен документи, с които удостоверявал, че изчезналите пари са изпратени с така наречен " скъпи колета ". След като на чиновници създали усещане съмнителни следващи номера на няколко протокола за " скъпи колета ", била предоставена неочаквана инспекция с преброяване на парите на Главна каса. Митевски незабавно признал присъединяване си, като посочил лист с точния размер на изчезналите пари и пред управлението на банката обяснил, че дал милионите, с цел да помогне на своя непосредствен другар Петър Цабалас, който заречен да ги възвърне до няколко месеца. От банката се свързали с Цабалас, само че той отричал да е получавал пари от Митевски, а в това време ръководителите на банката в България Сотириус Петру, Одисеас Захаракис и Оливие Хол напуснали страната.

Още в претекстовете на градския съд беше очебийно, че и управлението на банката е бездействало и дълго даже не е уведомило за изнесените пари, а по-късно и проверяващите не са се постарали да ги открият, като Цабалас единствено е бил разпитан.

При повторното гледане на делото в САС, правосъдният състав с ръководител Вера Цветкова и членове Владимир Астарджиев (докладчик) и Виолета Магдалинчева написа, че не може да се одобри, че Митевски е имал желание да върне парите, с цел да се изключи предумисъл за заграбване и да се приказва за така наречен " самокредитиране ".

Според съда голямата присвоена сума, продължителността, в която Митевски е изнасял парите, както и неналичието на каквито и да е рационални гаранции, че могат да бъдат върнати, изключват тази версия на отбраната. Това съгласно правосъдния състав можело да се изясни единствено при безотговорност на подсъдимия, само че такива данни по делото няма.

 За повторно: 15 година затвор, само че задочно, за най-големия банков грабеж у нас Виж още

" Подсъдимият Митевски е бил достигнал задоволителна степен на психофизическа зрялост и е имал нужния житейски и професионален опит като дълготраен основен касиер на банковата институция, с цел да е наясно, че не може да възвърне 21 201 430 лева, изнесени от касата на банката. Твърденията, че разчитал на другарските си връзки с лицето, на което бил предал паричните средства бяха разисквани и нагоре, само че още веднъж следва да се подчертае, че те са недостоверни и нелогични при неналичието на подозрение във вменяемостта на подсъдимия ", написа в решението на САС.

Адвокатът на Митевски е изтъкнал пред съда и продължителността на делото, само че САС припомня, че забавянето е главно по негова виновност поради бягството му. Апелативните съдии обаче одобряват, че има едно закъснение и по виновност на съда, което е позволено от Върховен касационен съд. Това е станало, откакто на 12 юни 2019 година висшите съдии са оповестили делото за решение, а решението е оповестено чак на 30 юли 2020 година Тогава Върховен касационен съд реши, че оценката на доказателствата по делото е била изборна, не са били разисквани всички доказателства, а извънсъдебните самопризнания на Митевски пред управлението на банката и поръчката да върне парите, неприемливо са били тълкувани в негова щета като недоказана защитна теза.

Според апелативния съд забавеното изговаряне на Върховен касационен съд постанова да бъде понижено и наказването на Митевски с една година. За посоченото извънсъдебно самопризнание, САС написа, че е " някакво смекчаващо събитие ", което демонстрира преоценка на стореното.

" Посоченото " признание " е направено след установяването на неналичието от органите на банката, не е било подкрепено от подсъдимия с каквато и да било конкретика, която да разреши покриване даже на минимална част от породените вреди за банката или определяне на възможни трети лица, съпричастни към действието на подсъдимия Митевски ", написа апелативният съд в претекстовете си.

От решението му излиза наяве още, че на някогашния основен касиер погрешно е била наложена възбрана да заема сходна служба единствено за 3 години и е постановена конфискация единствено на половината му имущество. САС отбелязва, че в тази ситуация минималното отнемане от права би трябвало да е за толкоз години, колкото е и наложеното наказване отнемане от независимост, а Митевски имал спомагателни движимости, които е можело да бъдат иззети, само че в тази част прокуратурата не е протестирала присъдата и съдът не може да утежнява ситуацията на подсъдимия.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховен касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР