Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун ще бъде

...
Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун ще бъде
Коментари Харесай

Сагата Wirecard: Най-голямата корпоративна измама в следвоенна Германия влиза в съда

Бившият основен изпълнителен шеф на Wirecard Маркус Браун ще бъде изправен пред съда в Мюнхен тази седмица поради ролята му в колапса на в миналото известната разплащателна компания, срината от най-големия скандал със счетоводни измами в немската корпоративна история.

Роденият в Австрия Браун и двама други някогашни ръководители на Wirecard ще се явят на подсъдимата пейка на 8 декември по обвинявания в измами с комерсиална група, корист с доверие, пазарна операция и счетоводна операция, напомня Hurriyet Daily News.

Как беше оголен абсурдът с Wirecard?

Благодарение на Financial Times абсурдът с Wirecard стана обществен през 2019 година, откакто FT притегли вниманието на света към нередностите в азиатските филиали на Wirecard, написа Wionews. През юни 2020 година беше открито, че пари в брой на стойност 2 милиарда $ в две филипински сметки евентуално не съществуват. Това огромно разобличаване намали цената на акциите на Wirecard с 99 %. Това беше първата компания на DAX, която банкрутира и по-късно беше извадена от реномирания лист.

Канцлерът Олаф Шолц, който беше министър на финансите по това време, разказа абсурда като " непостижим " в следвоенна Германия.
 Сагата Wirecard: 15-години затвор, грозят някогашния началник на банкрутиралата компания поради счетоводни измами и корист с доверие
Сагата Wirecard: 15-години затвор, грозят някогашния началник на банкрутиралата компания поради счетоводни измами и корист с доверие

През юни 2020 година, Wirecard изпадна в неплатежоспособност откакто призна, че половината от интервенциите на компанията (1,9 милиарда евро) са фиктивни

Какъв беше абсурдът с Wirecard?

Обвиненията против Wirecard включват производство на транзакции, включващи голяма мрежа от филиали и сътрудници за увеличение на приходите. Германските прокурори настояват, че като са присъединили приходите от по този начин наречените трети лица придобиващи, компании, които са обработвали заплащания за Wirecard тук-там, където липсва действен лиценз, Браун и неговите съобвиняеми са показали неправилно финансовите резултати за годините от 2015 до 2018 г. 

Отговор на немските управляващи

Германският пазарен регулатор Bafin беше подложен на тежки рецензии, откакто абсурдът беше видян. Bafin даже заведе наказателно дело против публицистите от FT за " манипулиране на пазара ", само че това се случи чак след банкрута на компанията.

Защитата

Браун, който е в ареста повече от две години, отхвърля каквото и да е нарушаване. 53-годишният мъж е показал за отговорен избягалия някогашен основен действен шеф на Wirecard, Ян Марсалек, сенчеста фигура с хипотетични връзки с задгранични разследващи организации.

По-рано тази година беше обявено, че Марсалек се укрива в Русия.
 Заради измамите на Wirecard: Започна първото следствие против държавен чиновник в Германия
Заради измамите на Wirecard: Започна първото следствие против държавен чиновник в Германия

Изгорял е шефът на регулатора по одитите

Старши чиновник на Wirecard обаче сподели пред немско парламентарно следствие предходната година, че нищо не се е случило в Wirecard без знанието на Браун.

Наред с Браун на съд са Оливър Беленхаус, някогашен началник на дъщерното сдружение на Wirecard в Дубай, и някогашният началник на счетоводството Стефан декор Ерфа.

Те са изправени пред няколко години затвор, в случай че бъдат наказани.

На немските следователи бяха нужни повече от 20 месеца, с цел да разкрият комплицираната мрежа от лъжливи транзакции, забъркани в дъщерни сдружения на Wirecard и компании на трети страни по целия свят.
 И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на банкрутиралата Wirecard
И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на банкрутиралата Wirecard

Очаква се Banco Santander да стане притежател на банковото ѝ поделение и платежния ѝ програмен продукт

Основана през 1999 година, баварската започваща компания Wirecard почнала с обработка на заплащания за уеб сайтове за порно и хазарт и се трансформира в почитан снабдител на електронни заплащания, който измести обичайния заемодател Commerzbank от показателя на сините чипове DAX.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР