Бившият главен икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл, коментира потенциала

...
Бившият главен икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл, коментира потенциала
Коментари Харесай

БРИКС: Експерт от Goldman Sachs прогнозира бъдещето на валутата на съюза

Бившият основен икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл, разяснява капацитета на обща валута на БРИКС.

16-ата среща на върха на БРИКС, която се организира в Казан, Русия, завърши в четвъртък и беше белязана от няколко значими полемики и известия.

Едно от забележителните събития включваше представянето на първообраз на валута на БРИКС, което акцентира интереса на групата да понижи зависимостта от щатския $ в търговията посредством създаване на обща валута. Тази стъпка провокира интерес към това по какъв начин биха могли да бъдат наранени разнообразни браншове в Съединени американски щати, в случай че БРИКС се откаже от $.

Въпреки тази стъпка О’Нийл остава внимателен във връзка с бъдещето на валутата, като се пита дали алиансът може да преследва дейно задачите си без поддръжката на Съединени американски щати и Европа. Той акцентира, че както западните сили имат лимитирано въздействие в Азия без съдействието на страни като Китай и Индия, по този начин и членовете на БРИКС са изправени пред ограничавания без единна поддръжка.

О’Нийл изрази подозрение по отношение на устойчивостта на валутата на БРИКС, базирайки се на вътрешни провокации. Въпреки че страните членки показват обединен фронт на сходни срещи, националните ползи постоянно вземат превес, изключително във връзка с границите и икономическите политики. Например дългогодишното напрежение по границите сред Китай и Индия съставлява евентуална спънка за по-широко съдействие.

Разсъждавайки върху въздействието на БРИКС, О’Нийл означи, че през последните 15 години алиансът е постигнал стеснен прогрес. Той съобщи, че в случай че Китай и Индия могат да оставят настрани историческите спорове и да работят взаимно по значими въпроси, би преоценил ролята на БРИКС на международната сцена. Въпреки това той заключи, че постигането на световна доминация с единна валута остава малко евентуално заради вътрешните различия в блока.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР