Бившият главен администратор на интернет в Китай, някога ревностен защитник

...
Бившият главен администратор на интернет в Китай, някога ревностен защитник
Коментари Харесай

14 години затвор за бившия главен администратор на интернет в Китай

Бившият основен админ на интернет в Китай , в миналото ревнив бранител на цензурата, беше наказан на 14 години затвор за получени подкупи от общо 32 милиона юана (над 4 млн. евро), съобщи Франс прес.
 
Лу Вей беше заместник-министър в пропагандния отдел на Китайската комунистическа партия. През 2013 година той оглави Управлението по въпросите на киберпространството, което упражнява контрол върху наличието в интернет.
 
Авторитетът му беше толкоз огромен, че през 2015 година американското сп. " Тайм " го подреди измежду 100-те най-влиятелни персони на планетата , наред със притежателите на Фейсбук и Apple .
 
Народен съд в град Нинбо , Източен Китай , заяви, че Лу Вей е наказан на 14 години затвор и санкция от 3 млн. юана, защото приел колосална сума подкупи.
 
В официално съобщение, оповестено в обществената мрежа Вейбо , съдът акцентира тежестта на действията, осъществени сред 2002 и 2017 година от някогашния публицист в организация Синхуа, издигнал се до неин заместник-директор.-->
 
Според съда употребявайки служебното си състояние , той съдействал на физически лица и компании във връзка с контрола в интернет, при търговски интервенции и издигане в йерархията и получил за услугите си равностойността на общо 4,2 млн. евро.
 
Като значим фактор, Лу Вей беше ухажван от задгранични софтуерни компании, които се стремяха към китайския пазар. През 2014 година той посети централата на Facebook в Съединени американски щати и се срещна с шефа на компанията Марк Зукърбърг
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР