Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда
Коментари Харесай

Изправят пред съда Герхард Шрьодер заради връзки с руското правителство

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда поради околните си връзки с съветското държавно управление, оповестиха немските правосъдни управляващи.
Прокуратурата в град Хановер удостовери пред Агенция Франс Прес, че е предала на федералния прокурор в Карлсруе, където се намира немският парламентарен съд, искане за следствие на тъжба против няколко лица, в това число Шрьодер.
Карлсруе ще би трябвало да реши дали да стартира следствие по обвинявания, свързани с правата на индивида. Жалбата се отнася до хипотетични "престъпления против човечеството ".
Шрьодер е подложен на напън поради околните си връзки с Москва и другарството си с съветския президент Владимир Путин.
Новият канцлер и негов сътрудник социалдемократ Олаф Шолц предходната седмица го прикани да напусне постовете си в съветските енергийни колоси "Роснефт " и "Газпром " след нахлуването на Путин в Украйна, като съобщи, че не е "правилно " да ги поддържа.
Шрьодер, който беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 година, е ръководител на борда на шефовете на съветския петролен колос "Роснефт ".
През юни 77-годишният Шрьодер би трябвало да се причисли и към надзорния съвет на газовия колос "Газпром ".
Газовата група стои зад противоречивия съветски газопровод "Северен поток 2 ", който беше спрян от Шолц като една от първите реакции на Запада поради войната в Украйна.
Самият Шрьодер подписа първия "Северен поток " през последните седмици от мандата си и понастоящем оглавява комитета на акционерите на газопровода.
Отказът му да прекъсне връзките си стана причина футболният клуб от Бундеслигата Борусия Дортмунд да му отнеме почетното участие.
Други някогашни европейски водачи, измежду които Франсоа Фийон и Матео Ренци, се отхвърлиха от съветските постове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР