Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005) ще бъде изправен пред

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005) ще бъде изправен пред
Коментари Харесай

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отива на съд заради връзките си с руското правителство |

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005) ще бъде изправен пред съда поради околните си връзки с съветското държавно управление и другарството си с президента Владимир Путин , оповестиха немските правосъдни управляващи.

Прокуратурата в Хановер е удостоверила пред Агенция Франс Прес, че е предала на федералния прокурор в Карлсруе, където се намира немският парламентарен съд, искане за следствие на тъжба против няколко лица, включително и Шрьодер. Жалбата против някогашния немски канцлер е за хипотетични " закононарушения против човечеството " и Конституционен съд ще би трябвало да реши дали да стартира следствие.

Миналата седмица новият канцлер и негов сътрудник социалдемократ Олаф Шолц прикани Шрьодер да напусне постовете си в съветските енергийни колоси " Роснефт " и " Газпром " след нахлуването в Украйна, като съобщи, че не е " вярно " да го поддържа.

77-годишният Шрьодер е ръководител на борда на шефовете на съветския петролен колос " Роснефт ", а през юни би трябвало да се причисли и към надзорния съвет на " Газпром ", който стои зад противоречивия " Северен поток 2 ". Газопроводът бе спрян от Шолц като реакция на Запада поради войната в Украйна.

Самият Шрьодер подписа първия " Северен поток " през последните седмици от мандата си и в този момент оглавява комитета на акционерите на газопровода.

Отказът му да прекъсне връзките си стана причина футболният клуб от Бундеслигата Борусия Дортмунд да му отнеме почетното участие.

Други някогашни европейски водачи, измежду които Франсоа Фийон и Матео Ренци, се отхвърлиха от съветските постове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР