Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия,

...
Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия,
Коментари Харесай

Меркел: Нямах власт да повлияя на Путин, войната не беше изненада

Бившият немски канцлер Ангела Меркел отбрани политиката си по отношение на Русия, предхождаща февруарската инвазия на Владимир Путин в Украйна.

 

В изявление за Spiegel тя съобщи, че в края на мандата си била изчерпала властта, нужна с цел да се повлияе на съветския президент. Меркел разкри, че се е пробвала да свика „ европейски формат на диалози “ с Путин и с френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 година – след срещата на съветския държавен глава с Джо Байдън.  " Но нямах властта да реализира своето ", сподели тя.

 

След четири мандата като канцлер Меркел напусна поста през декември 2021 година Последно посети Москва през август предходната година.

 

„ Усещането беше доста ясно – във връзка с властовата политика – ти си свършена “, установи тя, тълкувайки отношението на руснаците по отношение на нея. „ За Путин единствено властта е от голяма важност “.

 

Знаменателно е, че за последната им среща  Путин е довел със себе си външния министър Сергей Лавров. Преди това двамата с Меркел са се срещали на четири очи, отбелязва тя.

 

Относно нашествието на Русия в Украйна, предшествано от седмици на масирано военно скупчване по границите - мнозина настояват, че Меркел и други водачи на Европейски Съюз е трябвало да възприемат по-твърд метод към Кремъл още тогава.

 

Експертът по външна политика в нейната Християндемократическа партия (ХДС) - депутатът Родерих Кийзеветер, е измежду тези, които споделят, че тя е знаела, че Путин се пробва да раздели и отслаби Европа, само че е считала, че " меката мощ " е верният метод. Преди нашествието Кийзеветер твърдеше, че Германия е прекомерно подвластна от съветския газ.

 

В изявлението за Spiegel Меркел съобщи, че нейната позиция във връзка с Украйна по време на мирните договаряния в Минск е дала на Киев време да се отбрани по-добре от съветската войска. В беларуската столица беше реализирано съглашение за преустановяване на огъня след анексирането на Крим от Русия през 2014 година и по време на нейната война в Донбас. Но основните точки, в това число разоръжаването и интернационалното наблюдаване, не бяха изпълнени.

 

Затова някогашният канцлер счита, че нахлуването на Путин в Украйна не може да се дефинира като изненада. „ Не беше изненада. Споразуменията от Минск бяха потъпкани “, сподели тя.

 

Ангела Меркел съобщи още, че не съжалява, че е напуснала поста си през декември. Причината е, че е считала, че нейното държавно управление не е съумяло да реализира прогрес освен по отношение на рецесията в Украйна, само че и по споровете в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които взе участие Русия.

Източник: Actualno.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР