Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че

...
Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че
Коментари Харесай

Андерс Фог Расмусен: Швеция и Финландия трябва да се присъединят към НАТО, докато Русия е заета в Украйна

Бившият общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен счита, че Швеция и Финландия би трябвало да се причислят към алианса, до момента в който Русия е " заета " в Украйна.

„ Що се отнася до Финландия и Швеция, коства ми се, че тези страни имат прозорец да се причислят тъкмо в този момент, когато Путин е зает някъде другаде ", сподели Расмусен в изявление за CNBC.

Бившият началник на алианса, който има и три мандата като министър-председател на Дания, добави, че даже кандидатурите на Швеция и Финландия да се сметнат за незабавни, процедурата за присъединение към НАТО ще отнеме „ няколко месеца “, защото кандидатурите би трябвало да бъдат утвърдени от парламентите на 30-те страни-членки на алианса.

Същевременно министър-председателката на Естония Кая Калас съобщи, че страната ѝ е позитивно настроена към участието на Финландия в НАТО.

„ Ние ще бъдем най-хубавите ви другари в НАТО “, сподели Калас в изявление за Yle.Тя даде образец за пътя на личната й страна към НАТО: договарянията с Алианса са траяли пет години, след което участието е утвърдено.

„ Процесът в тази ситуация с Финландия и Швеция ще бъде по-бърз. Отношението на съдружниците от НАТО към участието на Финландия и Швеция е доста позитивно “, твърди естонският министър председател.

Обединеното кралство даде обещание да помогне на Финландия при положение на съветска офанзива, без значение дали страната е член на НАТО. Съединени американски щати пък дадоха обещание да обезпечат сигурността на Швеция преди присъединението към НАТО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР