Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви в

...
Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви в
Коментари Харесай

Андерс Фог Расмусен към Елена Йончева: Всяка държава решава за войски в Украйна

Бившият общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен разгласи в Европейския парламент, че всяка страна взема решение сама дали да изпрати войски в Украйна. Заедно с началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак, той показа самодейност наречена Киевски контракт за сигурност.

„ Господин Расмусен, доскоро Андрий Ермак сподели “времето не е на наша страна “. До каква степен очаквате Европейски Съюз и НАТО да се ангажират с войната в Украйна? Ако изпратените танкове не извърнат хода на военните дейности, както и възможното изпращане на военни самолети, очаквате ли включване на военни  сили от страните членки на НАТО? И кои ще бъдат първите страни, от които ще се чака такава помощ? Можем ли да приказваме за Полша, Румъния и България? “ Това попита евродепутатът Елена Йончева, която е член на подкомисията по защита, в която се организира чуването. Тя изиска открит отговор дали Европейски Съюз и НАТО имат тактика по какъв начин да спрем войната. Влиза ли Европа във война с Русия или към този момент сме във война, попита още Елена Йончева.

„ НАТО надали ще изпрати войски. Не мисля, че ще го забележим. Но всяка страна взема решение сама за това, както и каква помощ оказва на Украйна. Според интернационалното право - чл.51 от устава на Организация на обединените нации, Украйна има право да изиска помощ, а страните – да дават “, отговори на въпроса й Андерс Фог Расмусен.

„ НАТО като цяло не е част от войната в Украйна. Отделните страни – по-малко или повече са част от войната, не би трябвало да го крием. Това е разрешено от интернационалното право “, е позицията на Андерс Фог Расмусен. Инициативата му планува няколко стъпки, с които Украйна сама да подсигурява сигурността си. Сред тях - създаване на мощни военни качества на Киев, разширение на съдействието сред разследващите служби, образование на военнослужещи от страна на НАТО и Европейски Съюз, възобновяване и развиване на промишленост в Украйна, която да създава сама нужното й въоръжение.

Депутати от групите на „ Обнови Европа “, „ Зелените “, „ Идентичност и народна власт “ не икономисаха рецензиите си към предложенията.

Как самодейността, която в действителност е коалиция на искащите, се съвместява със тактиката за групова сигурност, която построяваме като част от НАТО и Европейски Съюз, попита евродепутатът от Германия Райнхард Бютикофер. И по какъв начин Андерс Фог Расмусен приема неколкократните изказвания на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и на канцлера на Германия Олаф Шолц, че не би трябвало да се позволява НАТО да влезе във война.

Напуснах Вашингтон доста по-голям оптимист, в сравнение с отидох, сподели някогашният общоприет секретар на НАТО във връзка представянето на самодейността си в Съединени американски щати. Но призна, че една дребна част от представителите на Демократическата партия и на Републиканската партия имат запаси към нея.

Нека да обсъдим дипломатическо решение за Украйна, предложи евродепутатът Бернхард Цимниок. Той изиска уточнения и спомагателна информация какво се случва с оръжието и финансовите средства, които се изпращат в Украйна, в подтекста на сигнали за корупция. В допълнение евродепутатът съобщи, че предлагането за шерването на военна информация също съставлява забележителен риск за Европа. Когато военни цели бъдат изумени, с помощта на предоставена от нас информация, тогава това може да се изтълкува като че ние сме директни участници в спора, сподели той.

Хавиер Нарт от Испания разгласи, че е извънредно обезпокоен от поръчките на Андрий Ермак и на Андерс Фог Расмусен, че Украйна би трябвало да победи Русия – нуклеарна страна. С доста по-малко хора и благоприятни условия. Мислите ли, че можете да вземете Крим през Перекопския провлак или ще се дебаркира като в Нормандия – с кого и къде? Морално незащитимо е да водиш война с Русия с кръвта на украинците, сподели той. Тази война не може да бъде извоювана. Да не би задачата е да извършите Афганистан в Европа с вярата Русия да се разпадне както Съветският съюз. И второ - с цел да си производител на военно съоръжение, би трябвало да има пазар, купувачи. Не става единствено за вътрешна приложимост, съобщи Хавиер Нарт. Искрено съм обезпокоен от упоритостта да спечелите една война, която не може да бъде извоювана, сподели той.

Украйна би трябвало да получи всичко, което изиска. Не бих изключил нищо, сподели Андерс Фог Расмусен. Иначе, съгласно него, Путин ще знае до каква степен може да продължи. Не считам, че договарянията ще решат изхода на война. Това ще се случи на бойното поле, добави той.На реакция в залата в Брюксел дали това значи нуклеарно оръжие и войски, Андерс Фог Расмусен посочи, че може би нуклеарното оръжие би трябвало да се изключи, тъй като Украйна не го желае. Не би трябвало да влизаме в изнудване с нуклеарното оръжие, тъй като ставаме заложници и плебеи на този, който го има, разяснява той.

Елена Йончева изиска спомагателна информация от Андрий Ермак за изпратеното от България оръжие, за което „ Ди Велт “ и www.politico.eu писаха, че е било една трета от нужното за Украйна през 2022 година Андрий Ермак не отговори.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР