Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке и президентът на

...
Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке и президентът на
Коментари Харесай

Бивш шеф във ФИФА и президентът на ПСЖ отново ще се изправят пред съда за подкуп

Бившият общоприет секретар на ФИФА Жером Валке и президентът на ПСЖ Насер Ал Хелайфи ще бъдат изправени пред Апелативния съд към Федералния углавен съд на Швейцария по дело за рушвет. Делото се води поради открити нередности при продажбата на правата за телевизионно лъчение на Световното състезание по футбол.

Валке заемаше поста общоприет секретар в интервала от 2007-а до 2015-а година. През 2020-а година той беше оневинен по обвинявания за взимане на подкупи и неприятно финансово ръководство на ФИФА в ущърб на самата организация. Но швейцарската прокурaтура апелира решението и то се връща още веднъж в правосъдната зала.

По време на първото дело Валке беше наказан на парична санкция поради подправяне на документи.

Ал Хелайфи, който е президент на ситуираната в Катар медийна група BeIN Sports и президент на френския клуб Пари Сен Жермен, както и трети обвинен – гръцки предприемач, бяха оневинени като подбудители на Валке да извърши тежкото престъпно закононарушение. Това е присъда, която прокурорите към този момент апелираха.

Привилегиите, с които Валке се е сдобил по време на тези си връзки – включително вила на остров Сардиния и приемане на заплащане от гръцки предприемач, се свързват с даването на правата за тв лъчение на Световното състезание и Купата на Конфедерациите на ФИФА.

По време на процеса от 2020-а година съдът в действителност сподели, че Валке е получил нерeгламентирани преимущества, само че медийните контракти на компанията на катарския шейх са подписани с ФИФА – страна по случая, и въпреки всичко са били финансово атрактивни за международната централа. Така че в този случай даже и да има нарушаване, то е единствено в метода на сключване на контракта. Защото ФИФА не е ощетена по никакъв метод.

Обвиненията за рушвет против Ал-Хелаифи бяха свалени преди процеса през 2020-ата година, откакто ФИФА реализира съглашение по въпроса. И двамата – Валке и Ал Хелайфи са членове на борда на УЕФА и към този момент отхвърлиха обвиняванията. В момента 61-годишният Жером Валке е лишен от правото да работи във футбола доникъде на 2032-а година по решение на Комисията по нравственос.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР