Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент на Чехия,

...
Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент на Чехия,
Коментари Харесай

Военен със страст към моторите. Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент в Чехия

Бившият военачалник Петър Павел печели изборите за президент на Чехия, сочат частичните резултати от вота. След преброяването на половината от гласовете, той води с 54,9% пред съперника си Андрей Бабиш , който към този момент събира 45,1% поддръжка, заяви Ройтерс.

Балотажът сред Павел и някогашния министър председател на страната Бабиш се организира в петък и събота, откакто Павел две седмици по-рано с минимална преднина. Активността по време на балотажа е по-висока спрямо тази преди две седмици. Този път до урните са отишли близо 70% от имащите право на глас чешки жители.

Окончателните резултати от вота се чакат късно вечерта в събота.

61-годишният Петър Павел е военачалник от запаса, някогашен шеф на генералния щаб и някогашен ръководител на военния комитет на НАТО. Той е мощно прозападно надъхан и поддържа по-нататъшната военна помощ за Украйна , както и приемането на еврото.

В описанието на личния си уеб страница той се показва като човек, който в продължение на 33 години е служил " на демократичната и прозападна ориентировка на нашата страна ".

Това го разграничава от досегашния президент на Чехия Милош Земан , който насърчаваше по-тесни връзки с Китай , а до нашествието в Украйна - и с Русия . Земан нямаше право да се кандидатира още веднъж, защото към този момент е изкарал два мандата на поста.
 Петър Павел идва в рок клуб в Прага, с цел да се срещне със свои поддръжници преди началото на президентски избори, 9 януари 2023 година
По време на акцията Павел беше подложен на критика за това, че е бил член на Комунистическата партия на Чехословакия до 1989 година

" Роден съм в семейство, в което партийното участие се смяташе за обикновено. Нямах задоволително информация и опит, с цел да преценява незаконния темперамент на режима. Сега знам, че е било неточност ", написа той на уеб страницата си.

Там той се показва и като човек, който обича да кара ски, да пътува и да снима, само че същинската му пристрастеност са моторните спортове.

Павел води акцията си като самостоятелен претендент и имаше поддръжката на дясноцентристкото държавно управление, което смъкна съперника му Андрей Бабиш от власт през 2021 година Дотогава милиардерът предприемач Бабиш беше министър председател на страната. В момента против него се води дело по обвинявания в подкрепяне и съучастничество в измами, свързани със дотации от Европейски Съюз.

Президентският мандат в Чехия продължава 5 години. Ролята на президента в страната е основно церемониална, само че президентът назначава държавното управление и главнокомандващия въоръжените сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР