Бившият футболист и директор на Левски Христо Йовов коментира пред

...
Бившият футболист и директор на Левски Христо Йовов коментира пред
Коментари Харесай

Йовов: Стоянович сплоти отбора, но е рано да му се дават оценки

Бившият футболист и шеф на Левски Христо Йовов разяснява пред " Тема спорт " представянето на " сините " в първите мачове под управлението на Славиша Стоянович.

- Г-н Йовов, Славиша Стоянович започва с четири следващи победи отпред на Левски. Как ви се видя тимът в тези дуели?
- Радващо е всичко, което се случва в тима. Смятам, че се вижда едно самочувствие в отбора. Но ненапълно се вижда и неналичието на кондиционна подготовка. Обаче не можем да виним за това Славиша Стоянович.

- Върху това ли би трябвало да се акцентира по време на паузата за националните тимове?
- Той знае в елементи тима и го вижда всеки ден, само че това прави усещане изключително по време на мачовете, които следя. Левски през първото полувреме господства и играе доста добре, само че през вторите 45 минути има спад. Аз го приписвам напълно на подготовката на тима. Не виждам други аргументи да има такава разлика в двете полувремена.

- Какви промени направи Славиша Стоянович при " сините "?
- Все още е рано да се каже. Трудно е да създадем анализ на треньора едвам след четири мача. Може би месец е минал, откогато е отпред на тима, и е доста мъчно един ментор да наложи вижданията си напълно. Но, както всички споделяме и виждаме, Левски е обединен. Има смяна, играе се по-нападателно и това радва окото на последователите.

- В момента Левски е водач в шампионата. Ще успее ли отборът да задържи първата позиция до дуела с ЦСКА в 10-ия кръг?
- Донякъде и това не би трябвало да се подминава, че Левски игра против по-непретенциозни тимове до този миг. Сега стартират сложните мачове. Има и пауза за националния тим, от която може да се възползва и Славиша Стоянович, с цел да организира и малко по-сериозни от физическа позиция тренировки и по-късно да влезе в дуелите по-сериозно и с пo-подготвен тим.

- През предишния сезон много рецензии за представянето си отнесе Габриел Обертан. Какво е мнението ви за моментното му показване с екипа на Левски?
- За мен се вижда една психическа смяна в него - от позиция на това, че играе с доста пo-голямо предпочитание. За самочувствие няма да приказваме, тъй като той вероятно би трябвало да го има и го има предвид на качествата си и тимовете, в които е играл. Аз бих отдал на психическа основа смяната до този миг, защото се вижда, че тимът играе с по-голямо самочувствие и въодушевление.

- Съгласен ли сте, че същото може би се отнася и за Жерсон Кабрал?
- Да, доста странни решения имаше през предишния сезон във връзка със самите футболисти. Отпадаха от групата, а по-късно попадаха в нея, играеха в някой мач като титуляри, а по-късно биваха забравяни. От моя позиция като някогашен футболист знам, че е доста неприятно и няма по какъв начин да не повлияе на душeвността на играча.

- Като някогашен капитан на Левски какво е съгласно вас положението на Божидар Митрев, който не е пазил на вратата на " сините " от началото на сезона за сметка на Мартин Полачек?
- Това е една база за конкуренция, за упоритости. Познавам доста добре Божидар Митрев и обстановката му не е доста лесна. В последна сметка много футболисти попадат в нея и би трябвало да се оправят. Това е част от специалността. Но той е човек, който обича Левски, и ще се оправи.

- Все още ли отбраната е мощното звено в тима, въпреки от началото на сезона да игра в няколко мача в друг състав?
- Добре е, че се резервираха главните реализатори. Левски игра добре в отбрана през предишния сезон. Не се е трансформирало нищо. Вършеха си работата добре и да се надяваме, че ще се продължи в този дух и тя да не се разяснява.

- Постоянно се спекулира за нови попълнения в Левски. Къде виждате нужда от привличането на такива?
- Проблемът от предходната година с централния нападател, ненапълно Станислав Костов се пробва да го взема решение сега. Бележи голове и това не може да се отхвърли. Може би един градивен халф би паснал добре на тима в изобретателен аспект. Но това са визии на треньора и ние, които гледаме и се забавляваме с футбола, бихме желали да има по-креативни футболисти, които да основават повече страсти на публиката. Славиша Стоянович знае най-добре от какво има потребност. Може би вижда постове, на които има повече проблеми и са по-наложителни, и би трябвало да се решат на момента.

- Споменахте за изобретателен футболист. Не виждате ли в тази роля Филипе Нашименто?
- Засега от това, което сме следили от Филипе Нашименто, не е този вид футболист. По-скоро Давиде Мариани попада в тази рубрика с концепциите си, само че и това не е задоволително. Да не забравяме, че швейцарецът е неотдавна в тима и има потребност от адаптиране. Има положителен лъч в играта на тима, което е значимо, и това се отразява в посещаемостта на публиката.

- Как ви се костват главните съперници на Левски в шампионата?
- В интерес на истината и макар несполучливите резултати на Лудогорец, за мен той си остава основният любимец за купата, тъй като има задоволително класни футболисти да го създадат. Доказаха го и с успеха си в дербито с ЦСКА. Няма какво да си кривим душата, че и " алените " играят много прелестен за окото футбол. Но занапред предстоят огромните борби на локално равнище и тогава ще можем да създадем съответните заключения.

- За Левски в събота следва мач с Берое. Заралии се укрепиха с доста нови играчи. Остава ли си подъл отборът на старозагорци? Какво да чакаме от този дуел?
- Да, подъл противник са. Берое е тимът, който за мен след Левски, Лудогорец и ЦСКА демонстрира огромно неизменност. Имат много окомплектован тим. Берое е отборът, който може да аргументи много главоболия на всеки един от водещите отбори, да побеждава и да се бори за присъединяване в евротурнирите. За мен ще бъдат фактор в шампионата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР