Бившият фронтмен на Smash Mouth Стив Харуел умира от чернодробна недостатъчност — какво трябва да знаят канадците

...
Тази статия е само за информационни цели и не замества
Коментари Харесай

Тази статия е само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Свържете се с квалифициран медицински специалист, преди да се занимавате с каквато и да е физическа активност или да правите каквито и да било промени в диетата, лекарствата или начина си на живот.

Тъй като новината за смъртта на Стив Харуел от остра чернодробна недостатъчност влиза в заглавията, болестта е топ- на ума за канадски експерти, които искат да повишат осведомеността.

Харуел, фронтменът на поп-рок групата Smash Mouth – зад мегахита „All Star“ – почина в понеделник сутринта на 56-годишна възраст.< /p>

Канадската преса съобщи, че мениджърът на групата Робърт Хейс е казал, че Харуел е "преминал мирно и комфортно", заобиколен от семейството и приятелите си в дома си в Айдахо. Изявлението му също така разкри, че причината за смъртта е остра чернодробна недостатъчност.

Почести към номинирания за Грами музикант заваляха, като Крис Къркпатрик от NSYNC каза, че Харуел „много ще липсва“.

Това съдържание не е налично поради вашите предпочитания за поверителност. Актуализирайте настройките си тук, за да го видите.

Чернодробните заболявания се увеличават в Северна Америка и са нарастваща причина за смърт в Канада.

Регистриран диетолог Аниша Vijh, с Canadian Liver Foundation, даде представа на Yahoo Canada за това, което канадците трябва да знаят за рисковете и превантивните мерки.

„Жалко е да чуя за смъртта на Стив Харуел от чернодробна недостатъчност“, каза Vijh, добавяйки това е възможност за повишаване на осведомеността.

Прочетете за всичко, което трябва да знаете.

Какво е остра чернодробна недостатъчност?

Острата чернодробна недостатъчност се отнася до " бърза прогресия на увреждането на черния дроб за сравнително кратък период от време," обясни Vijh.

"Много чернодробни заболявания показват много малко или никакви симптоми до по-късните етапи на заболяването, наречено хронично чернодробно заболяване. "

Някои чернодробни заболявания може да имат неясни симптоми, включително:

Главоболие

Умора

Гадене

Болка в корема

Жълтеница (пожълтяване на кожата и очите)

Въпреки това повечето от тези симптоми не винаги са пряко свързани с чернодробно заболяване.

„Един симптом, който е уникално за чернодробното заболяване обаче е пожълтяването на кожата и очите, известно още като жълтеница," каза Вих.

"Това може да се случи към крайните стадии на повечето чернодробни заболявания или по-рано при специфични чернодробни заболявания ."

Кой е изложен на риск?

Чернодробното заболяване засяга един на всеки четирима канадци (25 процента) и е сред първите 10 причини за смърт в Канада през 2022 г.

Изследователите нарекоха нарастването на хроничното чернодробно заболяване в Канада „тиха епидемия“.

Според Vijh заболяването може да засегне всеки.

„Чернодробното заболяване не дискриминира. Може да засегне всички канадци, от малки деца до възрастни хора“, твърди тя.

Има обаче определени „рискови фактори“, които допринасят за увреждане на черния дроб и в някои случаи водят до чернодробна недостатъчност.< /p>

Според Vijh те включват:

Неалкохолна мастна чернодробна болест: натрупване на мазнини в черния дроб, причинено от консумация на храни с високо съдържание на захар, сол и наситени мазнини. Това е най-разпространеното заболяване в Канада.

Високата консумация на алкохол: води до натрупване на мазнини в черния дроб и може да бъде фатално, ако не се лекува

< strong>Хепатит A, B и C: може да причини увреждане на черния дроб, тъй като някои хора го имат за цял живот. Съществуват обаче ваксини за хепатит A и B, а хепатит C може да бъде излекуван.

Генетика и автоимунни заболявания: заболявания, при които черният дроб атакува себе си, могат да изложат някого на по-висок риск от неуспех.

„Всички чернодробни заболявания, ако не се лекуват, могат да причинят хронично увреждане на черния дроб, “ каза Vijh.

Как се лекува чернодробното заболяване?

Добрата новина е, че повечето случаи на лечение на чернодробно заболяване са управляеми с помощта на здравни специалисти. Но лечението зависи от диагнозата.

„Те ще могат да видят от кръвни изследвания и ултразвук дали имате проблеми с черния дроб. Някои хора с по-тежко чернодробно заболяване може да се наложи да посетят специалист по черния дроб, за да ви помогнат управлявайте и лекувайте състоянието им“, обясни Вих.

Диагностиката се поставя с кръвни тестове, образни тестове (ЯМР, компютърна томография и ултразвук) и чрез проверка на тъканна проба.

Някои черния дроб проблемите могат да бъдат лекувани с промени в начина на живот в програма, която включва наблюдение на чернодробната функция, според Mayo Clinic. Други чернодробни проблеми може да изискват лекарства или операция, каза агенцията, като добавянето на случаи на чернодробна недостатъчност може дори да изисква трансплантация на черен дроб.

Какви превантивни мерки можете да предприемете?

Според Vijh, превантивните мерки за чернодробна недостатъчност "са все неща, които хората трябва да правят и за цялостното си здраве."

Това включва основно правилното хранене. Vijh каза, че това включва храна, която е наполовина плодове и зеленчуци, около една четвърт е пълнозърнесто или богато на фибри нишесте, а една четвърт от вашата храна е протеин.

„Ограничаване на неща като добавени захари, сол , наситените мазнини и алкохолът могат да помогнат за намаляване на риска от чернодробно заболяване и увреждане на черния дроб“, добави тя.

Физическите упражнения също са важни.

„Да бъдете активни за 150 минути на ден седмица и добавянето на силови тренировки два пъти седмично помага за здравето на черния ви дроб и други органи като сърцето и белите дробове“, посъветва експертът. Това може да включва ежедневни дейности като градинарство, разходки, плуване, танци или дори почистване на дома ви.

Тя също така съветва да се ваксинирате срещу хепатит А и В и да не споделяте предмети като бръсначи или нокторезачки.

„Практикуването на безопасен секс и интелигентното отношение към татуировките и пиърсингите помага за намаляване на риска от заразяване с хепатит В и С“, добави Вих.

Всеки, който смята, че може да е изложен на риск, се насърчава да свържете се с техния лекар и поискайте съвет.

Кажете ни какво мислите, като коментирате по-долу и туитвате @! Следвайте ни ви.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР