Бившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 г. до

...
Бившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 г. до
Коментари Харесай

Бившият президент на Франция Никола Саркози ще лежи в затвора

Бившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 година до 2012 година, бе наказан през днешния ден на три години затвор за корупция и търговия с въздействие, в това число една година дейно, с което стана вторият наказан някогашен френски държавен глава по време на Петата република след Жак Ширак през 2011 година, съобщи Франс прес.
Още по тематиката
Саркози дружно с юриста си Тиери Ерзог са се пробвали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Според прокуратурата, някогашният президент се опитвал да се снабди със секретна информация и даже да повлияе на дело в Касационния съд против самия него.

Саркози " дал едно рамо " на Жилбер Азибер, с цел да бъде той назначен на влиятелен пост в Монако, който той желал да получи от известно време. До предопределение в последна сметка обаче по този начин и не се стигнало, напомни неотдавна Франс прес.

Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за допустимо нелегално финансиране на президентската му акция през 2007 година от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен колос " Л`Ореал ". Следствието разполага с доста записи на прехванати телефонни диалози на Саркози по тази тематика, означи ТАСС.

Защитата на Сакрози оспори валидността на обвиняванията. Адвокатката на Саркози - Жаклин Лафонт, пледира за отменяне на целия развой поради доста съществени процедурни нарушавания. Самият Саркози разкритикува " подлите обвинявания ", които го " преследват " към този момент шест години.

Преди Саркози единствено някогашният президент Жак Ширак беше наказан през 2011 година по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж, само че той по този начин и не се яви в съда поради здравословни проблеми.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР