Бившият финландски външен министър Александър Стуб, потенциален кандидат за председател

...
Бившият финландски външен министър Александър Стуб, потенциален кандидат за председател
Коментари Харесай

Потенциален кандидат за председател на ЕК взе на прицел Виктор Орбан

Бившият финландски външен министър Александър Стуб, евентуален претендент за ръководител на Европейската комисия, разгласи през днешния ден, че сътрудниците от партията му би трябвало да обмислят изпъждане на партията на унгарския десен министър председател Виктор Орбан от Европейската национална партия.

Ако Орбан не зачита партийните полезности, той би трябвало да напусне ЕНП, сподели Стуб пред немската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд ".

И Орбан, и Стуб са членове на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) - най-големия блок в сегашния състав на Европейския парламент. Стуб се бори да стане главен претендент на партията, което би му разрешило да стане ръководител на Европейска комисия следващата година.

Стуб съобщи, че се отнася с нулева толерантност към нетърпимостта и дефинира като безусловно неприемливо ограничението от Орбан на свободата на словото, на събрания и обучение.

През септември Екологичен потенциал гласоподава предприемането на наказателна процедура против Унгария за "сериозни нарушавания " на главните европейски полезности - мярка, вследствие на която Унгария може да изгуби правото си на глас в Европейски Съюз.
Това гласоподаване обаче провокира различия в ЕНП. Съперникът на Стуб за управителния партиен пост, германецът Манфред Вебер, поддържа вота за наказателна процедура, само че се опълчи на изгонването на Орбан. Орбан, от своя страна, поддържа Вебер.

Вебер и Стуб ще се срещнат идната седмица на конгреса на ЕНП във финландската столица Хелзинки. Ако партията резервира болшинството си в Европарламента след изборите през май следващата година, претендент от нейната листа може да наследи Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейска комисия.

В днешните си мнения Стуб поддържа също немския канцлер Ангела Меркел за миграцията, като похвали приноса й за съглашението с Турция от 2016 година за прекъсване на притока на бежанци от Сирия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР