Бившият финансов министър на България Симеон Дянков разкритикува правителството за

...
Бившият финансов министър на България Симеон Дянков разкритикува правителството за
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Правителството направи редица грешки

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков разкритикува държавното управление за ограниченията, които афишират за антиинфлационни, защото съгласно него те ще имат противоположен резултат.

" Събраха се няколко сложни за справяне проблеми - първо пандемията, след това енергийната рецесия, още по-затруднена от войната в Украйна, тъй че е мъчно на държавните управления по света да ръководят. Но те постоянно имат опция да създадат нещо положително или да сгрешат. Вярно е, че в целия свят има висока инфлация, тя потегли преди енергийната рецесия с големите държавни разноски по време на коронавирус рецесията, изключително тук в Щатите. Те имат отражение на всички места по света. Българското държавно управление бързо направи редица неточности. Мораториумът върху цените на някои енергийни артикули беше голяма неточност, която занапред ще се заплаща. Така че в случай че условно кажем, че сега има инфалция 15-16 %, съгласно мен тя ще стигне в идващия месец към 20 %.

Около 7-8 % е международната инфлация, толкоз е в Германия, както и тук в Съединени американски щати. Още 3-4 % е енергийната инфлация, обвързвана с войната в Русия, и българското държавно управление е отговорно за още 4-5 %. Това е сериозна разлика, която в случай че видите някои сходни на нас страни - Унгария, Хърватия, Словения и Румъния, тяхната инфлация е с 6-7 % по-ниска от българската ", сподели той в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Запитан по какъв начин се укротява инфлацията - с още разходи или със стягане на коланите, той отговори: " Тук към този момент би трябвало да се разбере и уповавам се да не се направи поредна неточност, че с намаляването на Данък добавена стойност и унищожаване на акцизи инфлацията единствено ще се усили. Не могат в този момент да се понижават налози, колкото и да желае това държавно управление да прави популистки ограничения. Премиерът на Унгария Виктор Орбан усили налозите за огромни предприятия, като го назова " Временен налог Украйна ". В България не можем да си позволим понижаване на Данък добавена стойност върху хляба, тъй като това, което ще се получи, е, че цената на на хляба сигурно няма да се понижи, само че ще се усили цената на някои други артикули от този пакет, който междинния българин заплаща. Така че държавното управление не би трябвало да прави нова неточност, при която с нови ограничения антиинфлационни да усилва инфлацията. Има неща, които могат да се създадат, само че не са тези, които са оповестени до момента. Трябва да се мисли по какъв начин да се понижи търсенето за известно време на артикули и услуги и да се усили предлагането. Една забележителна част от инфлацията идва от цените на силата и по тази причина държавното управление би трябвало час по-скоро да направи нещо, с цел да създава лична сила ", съобщи Дянков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР