Бившият евродепутат Момчил Неков е осъден на първа инстанция за

...
Бившият евродепутат Момчил Неков е осъден на първа инстанция за
Коментари Харесай

Бившият евродепутат Момчил Неков е осъден за открадната фотография

Бившият евродепутат Момчил Неков е наказан на първа инстанция за открадната и употребена фотографска фотография по време на локалните избори през 2019 година Това демонстрира решението по дело 298 от 2019 година на Окръжен съд Силистра, оповестиха за „ Скандал “ от съда. Авторът на употребяваната снимка Георги Марков съобщи, че няма да разяснява преди идната втора инстанция. Историята стартира с непозволеното потребление на фотоси в билбордове на някогашния евродепутат Момчил Неков, прочут с прозвището "Любимец 15/15 ". Поради отвод от страна на претендента за кмет на Силистра Момчил Неков въпросът да бъде организиран със възнаграждение на авторски права и съглашение, фотографът сезира прокуратурата и Окръжен съд Силистра. Той и неговият юрист Емил Георгиев дадоха специфична конференция след локалните избори.

Заснети са остатъци от римската цитадела на град Силистра – нещо, което се възприема като знак на град Силистра, откакто се употребява от политически претенденти. Фактът, че към фотографията има интерес да бъде употребена в нечия акция, е задоволителна оценка за нейната художествена и авторска стойност, разяснява тогава адв. Георгиев и посочи, че в тази ситуация са на разположение освен имуществени, само че и неимуществени вреди. Делото се води по Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Сумата на желае е 4-цифрена, защото са на разположение 9 потребления на 9 билборда в Силистра – 4 двулицеви и 1 еднолицев, а ЗАПСП дава опция на създателя да търси обезщетение за всяко настрана потребление на негово произведение. Авторът има право да дефинира и да не разрешава потреблението на негови творби, акцентира юрист Георгиев и напомни, че съгласно член 172 а от Наказателен кодекс нарушавания против авторското право съставляват нарушавания от общ темперамент. Ако се откри закононарушение от общ темперамент, може да се влезе в затвор до 6 години.

Георги Марков с изключение на фотограф, е и издател на две медии в Силистра – Порталът на Силистра, в която има секция "История " и където била поместена фотографията, а другият е районен вестник. Като издател давал публичност на проблемите на хората и това е повода да бъде дадена публичност и на този правосъден спор. "Неков е обществено лице и политиците би трябвало да бъдат позитивен образец в обществото ", разяснява преди време Марков.

Екип на „ Скандал “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР