Бившият енергиен министър Александър Николов отрече твърденията на служебния кабинет

...
Бившият енергиен министър Александър Николов отрече твърденията на служебния кабинет
Коментари Харесай

Александър Николов: Радев се доверява на неморални и некомпетентни хора! Газ има!

Бившият енергиен министър Александър Николов отхвърли изказванията на служебния кабинет за трагична обстановка и дефицит на газ. И прикани президентът Румен Радев да не се доверява на кора с невисок експертен капацитет и още по-нисък морал Пред Нова ТВ той съобщи, че не е правилно, че няма подписан контракт.

" Не е правилно, че няма контракт - има подписан рамков контракт с ангажираща оферта за 7 танкера с избрана компания. Въпросът е за какво, откакто са работили непрекъснато, с цел да се срещнат с документите, не са подхванали нищо за завършване на контракта ", съобщи той.

Николов изясни, че има обезпечен слот за разтоварване на първото карго през октомври, само че служебният министър би трябвало да разпореди окончателното сключване на документите. Търговете за слотовете за идващите доставки още не са оповестени и няма по какъв начин да са резервирани.

Николов опроверга и изказванието на наследника си Росен Христов, че даже да бъдат доставени всички танкери, природният газ отново няма да е задоволителен за облекчаване на търсенето у нас.

" Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките - още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите " Булгаргаз " може да обезпечи без проблем ", съобщи той.

Според него президентът Румен Радев се доверява на хора с невисок експертен потенциал и още по-нисък морал.

Има ангажираща оферта от компанията " Шение " за доставката на седем карга полутечен газ, сподели още Николов. Той обаче разясни, че е право на платеца и получателя дали да я одобри или не.

И за трите танкера, които може да дойдат до края на годината, има ангажимент, до момента в който за останалите четири има написан механизъм, посочи Николов. Той изясни разликата сред ангажираща и неангажираща оферта.

" Когато аз получавам природния газ и офертата насреща е ангажираща, мое решение е дали да го получа ", разясни той.

Още при предаването на данните от страна на някогашния енергиен министър е казано, че има
слот за първото карго. За първото карго е взето решение, тъй като е скоро във времето, разяснява Николов. То е за доставка през октомври. Този слот е обезпечен. Но макар че цялата документи е в " Булгаргаз " и " Български енергиен холдинг ", това решение още не е признато, обърна внимание Николов.

За второто и третото карго търговете не са оповестени на терминала за полутечен газ на гръцкия остров Ревитуса, разяснява някогашният енергиен министър. Николов посочи, че от предходното държавно управление не са желали да задължават служебното държавно управление с разноски и съответно решение, в случай че има еластичен пазар и поради високите цени сега.

Търговете за потенциал на Ревитуса предстоят. Решенията, които би трябвало да се вземат при по-добра ценова оферта до 18 август, са също отворени все още, разяснява още някогашният министър на енергетиката. Освен това терминалът на гръцкия остров Ревитуса скоро ще усили потенциала си. България, в случай че реши, ще получи всичките седем карга с полутечен газ, посочи Николов.

Ако интерконекторът Гърция-България влезе в употреба на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се намали фрапантно, означи Александър Николов. За да се случи това нещо, би трябвало документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде сложена в извънредно подвластна и тежка обстановка. Вторият риск е, че количествата газ от контрактуваните карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през различното трасе Кулата-Сидирокастро, тъй като оттова ще би трябвало да има още веднъж азерски газ. Това ще направи зимата извънредно тежка с доста високи цени на природния газ, предизвести Александър Николов.

Късно нощес от пресцентъра на " Продължаваме промяната” разпространиха позиция, в която оповестиха за погрешни изказванията за положението на енергетиката, публикувани от новото служебно държавно управление. В известието се показва, че държавното управление на Кирил Петков е договорило нови количества полутечен газ на цени с към 30 $ по-ниски от европейските.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР