Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници

...
Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници
Коментари Харесай

Три дни след визитата на Гешев в САЩ прокуратурата обвини бивш енергиен министър за купуването на газ от Газпром, но през посредници

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и някогашният началник на " Булгаргаз “ в кабинета " Петков “ Людмил Йоцов, са упрекнати за причиняване на вреди на държавния газов снабдител.

Тримата са получили обвиняванията си тази заран в Националната следствена работа (НСлС). Обвиненията против тримата са свързани със закупуването на газ за потребностите на " Булгаргаз “ от медиатори, в това число от компанията " МЕТ Енерджи “, чийто шеф е бил Людмил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на държавната газова компания.

Разработката, по която са упрекнати тримата, е стартирала още през лятото на предходната година от Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след прекъсването на доставките от " Газпром “ за България в края на април страната ни е купувала още веднъж съветски газ, само че този път през медиатори, което е оскъпило цената на газта с към 30%. Установено е, че през май месец 2022 година близо половината от газта, която България е потребила, е била доставена от частната компания " МЕТ Енерджи “.

Агентите на контраразузнаването и следователите считат, че някогашният енергиен министър Александър Николов, неговият заместител Данаил Николов и шефът на " Булгаргаз “ Людмил Йоцов съзнателно са оставили страната без различни доставки, с цел да може да сключат контракти с частната компания, която авансово е договорила закупуването на спомагателни количества газ от " Газпром “.

Така се оказва, че в първите месеци след прекъсването на газ от Русия за България, страната ни е купувала още веднъж съветска газ, само че през медиатор, от което " Булгаргаз “ е претърпял вреди в размер на десетки милиони лв.. Обвиненията на Софийската градска прокуратура против някогашен министър от държавното управление " Петков “, някогашен заместник-министър и някогашния началник на държавния газов снабдител " Булгаргаз “ идват единствено три дни след визитата на основния прокурор Иван Гешев в Съединените щати.

Една от тематиките, които Гешев разисква във Вашингтон, бе точно засилващото се зловредно съветско въздействие над България след началото на войната на Русия против Украйна. Според обвинител №1, съветският напън към този момент не се показва единствено посредством типичен шпионаж, а посредством въздействие върху политическия развой в страната, медиите, както и посредством стопански механизми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР