Бившият директор на Агенцията по храните Пламен Моллов не се

...
Бившият директор на Агенцията по храните Пламен Моллов не се
Коментари Харесай

Пламен Моллов не се появи в комисията за борба с корупцията на НС

Бившият шеф на Агенцията по храните Пламен Моллов не се яви пред парламентарната антикорупционна комисия. Той трябваше да бъде изслушан поради придобили гласност записи и изказвания за корупционно предложение към сегашният началник на БАБХ Христо Даскалов.

Още при започване на съвещанието на комисията нейният член Константин Бачийски съобщи, че чуването на Моллов евентуално няма да се реализира, защото не може да бъде открит.

Бачийски изясни, че Моллов е излязъл в отпуск от Университета по хранителни технологии, където работи.

" Отпускът не е опрощение за отсъствие съгласно Конституцията и правилника на Народното събрание. Комисията ще продължи да се пробва да се свърже с Моллов ", съобщи ръководител на комисията Михал Камбарев.

" Опитахме да се свържем с проф. Пламен Моллов, двата му телефона дават заето, изпратена му е покана по имейл ", изясни още той.

Публикуваният запис бе съпроводен с обяснението, че е обвързван с " несполучлив опит на мафията да подкупи изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. доктор Христо Даскалов, с цел да не се меси по контрола на границата ".

Моллов бе началник на БАБХ по време на кабинета " Орешарски ". Сега е в инициативния комитет, който основава партия " Български напредък " на Стефан Янев.

Даскалов удостовери, че директория, в която е имало купюри от пари, му е дадена от проф. Пламен Моллов във връзка инспекции, които страната е почнала на компанията " Евролаб 2011 ", която реализира фитосанитарен надзор на граничния пункт " Капитан Андреево ".

Самият Моллов отхвърли да е взел участие в диалози за рушвет.

Комисията одобри правила за избор на нов началник на КПКОНПИ. По време на дебата Движение за права и свободи се опита да прокара квалифицирано болшинство за този избор. Управляващите обявиха, че по този начин изборът ще бъде блокиран.

Процедурата за избор на нов ръководител се задвижи, откакто от " ИТН " оповестиха, че напущат обединението, а министър председателят Кирил Петков съобщи, че точно промяната на този орган и тематиката кой ще я оглави са били повода за отдръпването на партията на Слави Трифонов. Преди още да бъдат разисквани разпоредбите ръководещите оповестиха своята номинация за титуляр - вътрешният министър Бойко Рашков, а от " Възраждане " издигнаха следователя Бойко Атанасов. Междувременно от " Продължаваме промяната " внесоха и план за нов антикорупционен закон, който планува разделянето на комисията на две - за корупция и за лишаване на нелегално добито имущество.

Движение за права и свободи се опита да прокара и друго условие за ръководител, очевидно в опит да обезврежда Рашков - да има пределна възраст от 65 години. Рашков е на 67 години. Предложението също бе отхвърлено, както и това претендентите за началник на КПКОНПИ да показват " уверение за психическа валидност ".

Гласуваните правила са по план на " Възраждане ".Те плануват депутатите да издигат претенденти в 14-дневен период от приемането на разпоредбите на съвещание на Народното събрание. Предложенията би трябвало да съдържат писмени и подробни претекстове, а в 7-дневен период от издигането им номинираните показват идея и други документи. Неправителствени и научни организации могат да насочат мнения и въпроси. Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а след това гласувани от депутатите в залата.

За определен се счита претендентът получил повече от половината гласове от присъстващите депутати. Ако няколко претенденти са получили повече от половината гласове, за определен се счита този, който е получил най-вече гласове " за ". Ако никой от претендентите не е получил нужния брой гласове, се организира второ гласоподаване, което в случай че не даде резултат, се открива нова процедура.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР