Бившият директор на Агенция Митници“ Петя Банкова се сдоби с

...
Бившият директор на Агенция Митници“ Петя Банкова се сдоби с
Коментари Харесай

Петя Банкова получи ново обвинение в деня, в който съдът решава за ареста ѝ

Бившият шеф на Агенция „ Митници “ Петя Банкова се снабди с ново обвиняване - този път за " насила ".

Това стана ясно преди днешното съвещание на Софийския апелативен съд, на което би трябвало да се реши дали тя да остане в ареста.

Според проверяващите Банова е командировала 18 чиновници на организацията на разнообразни места в страната " срещу тяхната воля ", оповестява Българска национална телевизия, като представена един от бранителите на ексшефката.

Оказва се, че част от тях са били повишавани при командироването от Банкова, само че все пак прокуратурата е решила да ѝ търси отговорност за разбъркванията.

Устройственият устав на Агенция " Митници " дава право на шефа да командирова чиновници си.

Интересното е, че самата Петя Банкова обществено беше разказала по какъв начин е била принудена да напусне поста си в ДАНС при Пламен Тончев, откакто той опитал да я командирова в Благоевград " за положителни резултати ".

На 3 април пред публицисти тя уточни, че " командировката е главната скица " за напън против чиновници на ДАНС и самата тя е напуснала, тъй като не желае да " извършва поръчки ".

Заповедите за командироване също могат да се апелират пред съда - т.е. сами по себе си не са закононарушение, а спор сред шеф и чиновник. За да има обвиняване за насила, прокуратурата би трябвало да показа доказателства, че Петя Банкова е употребила закани или мощ по отношение на 18-те митничари.

Банкова и Стефан Димитров са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, като на първа инстанция Съдът ги остави в ареста.

По-рано през днешния ден Димитров изиска по-лека мярка, тъй като има здравословни проблеми. Той е изтъкнал, че в никакъв случай не е бил арестуван и не е нарушавал закона, и че се надява публицистите да изчистят името му.

Само преди ден и някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев беше притеглен като обвинен за присъединяване в oрганизирана незаконна група (ОПГ).

От чуването на ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев в Народното събрание стана ясно, че " с присъединяване на висши чиновници от Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници ", само че управлението ѝ е било обезпокоеното към кого да се обърне, за не изтече информация по случая и за него се разбра едвам при започване на месеца.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР