Бившият диктатор на Съветския съюз Йосиф Сталин е откраднал 700

...
Бившият диктатор на Съветския съюз Йосиф Сталин е откраднал 700
Коментари Харесай

Как Сталин открадна 700 тона испанско злато



Бившият деспот на Съветския съюз Йосиф Сталин е откраднал 700 тона злато по време на гражданската война в Испания, написа съветското издание weekend.rambler.ru.

В обявата се споделя, че Сталин на млади години обирал банки, с цел да финансира революцията, а през 30-те години като началник на руската страна е разпоредил златото на Испания, следено от републиканското държавно управление да бъде откарано в Съюз на съветските социалистически републики.

Правителството на Испания е свалено на 17 юли 1936 година и на власт идва Франко. Опасявайки се, че златото ще бъде взето от франкистите, републиканските управляващи взели решение да го предадат за предпазване на Съветите.

Металът бил претрупан на 20 камиона от вместилище, покрай Картахена. След това златото било качено на четири руски кораба, а на руските представители било неразрешено да издават документи за приемането му.

На испанците споделили, че документи ще бъдат издадени по-късно.

При това състояние ръководителят на интервенцията от испанска страна взел решение той и трима негови сътрудници да съпроводят пратката.

С корабите златото било превозено до Одеса.

Сътрудник на руското разузнаване преброил 10 000 сандъка, във всеки от който имало по 72 кг злато.

Когато най-после златото отишло в Москва, на испанците било обявено, че е пристигнало. От четиримата съпровождащи нямало ни новина, ни кост.

Разписка, несъмнено, не била издадена, а ориста на златото не е известна, само че то в никакъв случай към този момент не се върнало в Испания, приключва обявата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР