Бившият депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива е

...
Бившият депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива е
Коментари Харесай

Проруски политик е убит при експлозия на кола в Източна Украйна

Бившият народен представител от Върховната рада на Украйна Иля Кива е открит мъртъв в региона на Одинцово в Московска област, оповестява РИА Новости, базирайки се на службите за незабавна помощ. Кива беше на 46 години.

Телевизионният канал РЕН първи заяви за гибелта му, базирайки се на източници. Телеграм каналите Mash и VChK-OGPU също писаха за гибелта на Кива. Тази информация не е публично доказана.

Обстоятелствата и аргументите за гибелта на Иля Кива към момента не са известни.

Иля Кива е украински политик от Полтава. През 2014 година Кива оглави източното крило на Десния бранш и работи като поддръжник на водача на националистическата организация Дмитрий Ярош на президентските избори в Украйна. През 2019 година Кива се кандидатира за президент като претендент на Социалистическата партия, само че загуби с по-малко от един % от гласовете. През 2019-2021 година Кива беше член на проруската партия „ Опозиционна платформа – За живот “, от която беше изключен след рецензии към управлението на партията.

Преди пълномащабното навлизане на съветските войски в Украйна Иля Кива се застъпваше за обединяването на Русия и Украйна. Той също поддържа съветския президент Владимир Путин и също сподели, че „ украинският народ има потребност от избавление “. През март 2022 година Върховната рада лиши Кива от депутатския му мандат. През ноември 2023 година съд в Украйна осъди задочно някогашен народен представител на 14 години по обвиняване в държавна измяна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР