Бившият депутат от Реформаторския блок и зъболекар Валентин Павлов беше

...
Бившият депутат от Реформаторския блок и зъболекар Валентин Павлов беше
Коментари Харесай

Зъболекар получи три годишна условна присъда за смъртта на 14 годишно момнче

Бившият народен представител от Реформаторския блок и ортодонт Валентин Павлов беше наказан на три години затвор условно за гибелта на 14 - годишния Алекс И., който умря през 2016 година след цялостна анестезия. Това реши Софийският градски съд, съобшава в. " Сега ", като Павлов е лишен и от правото да ръководи специалността ортодонт за пет години.

С условни присъди са и брачната половинка на Павлов - Венета Павлова, която е шеф на клиниката и анестезиологът Йоанна Филипова.

Обвинителният акт беше импортиран в съда при започване на юни 2017 година. Решението предстои на обжалване или митинг.

Случаят е от 2016 годиниа, когато 14- годишният Алекс И. отива в клината на Павлов " Европейска общност Дент ", само че след слагане на анестезия, положението му се утежнява и то почива в " Пирогов ". Според прокуратурата казусът е ликвидиране при немарливо осъществяване на отговорности.

Разследващите са открили, че Павлов е насрочил интервенцията под цялостна анестезия, без да се съветва с анестезиолог авансово. " Клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна упойка, ако възникне затруднение от някакъв тип ", настояват от държавното обвиняване. Освен това съгласно проверяващите и че родителите на момчето не са били задоволително осведомени за самата интервенция и рисковете от нея.

След интервенцията положението на пациента се влошило - момчето вдигнало висока температура, получило тахикардия и дишало мъчно. Според обвинителния акт става дума за малигнена хипертермия - извънредно рядко заболяване, което не може да се открие, до момента в който не се прояви, и за което родителите не знаели.

За сходно затруднение е имало информация в листовката на продукта, с който момчето е сложено под анестезия. Пациентът е можело да бъде избавен, в случай че лекарите му бяха дали дантролен натрий, настояват от прокуратурата. Този препарат обаче не е бил разполагаем в клиниката. Медицинският екип е чакал към час, преди да транспортира пациента в " Пирогов " с частна кола за спешна помощ, която нямала задоволително съоръжение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР